Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. decembra 2022.

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.28 je na lokalni cesti Vrhovci–Stranska vas, občina Dobrova - Polhov Gradec, zemeljski plaz zasul cestišče. Splazilo se je okoli 150 kubičnih metrov prsti. Pristojni službi za vzdrževanje cest sta opravili zaporo ceste. O dogodku je bil obveščen poveljnik CZ Dobrova - Polhov Gradec.

Izpostava Ptuj

Ob 14.25 se je v Gradišču, občina Cirkulane, sprožil zemeljski plaz in popolnoma zasipal cesto. O dogodku so bili obveščeni poveljnik CZ Cirkulane, Cestno podjetje Ptuj, občina Cirkulane in vodja Izpostave URSZR Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 18.03 se je na Šmarski cesti v Kopru osebno vozilo zaletelo v ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.42 je v naselju Rižana, občina Koper, kombi obstal na brežini. Gasilci JZ GB Koper so kombi zavarovali in stabilizirali ter potegnili na cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 8.46 je na avtocesti Kranj–Jesenice, med viaduktom Moste in odcepom za Lesce, občina Radovljica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in pristalo na boku. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poškodovani osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP. Prevrnjeno vozilo so postavili na kolesa in očistili cestišče.

Ob 16.56 je v Žirovskem vrhu Sv Urbana, občina Gorenja vas – Poljane, vozilo zdrsnilo z ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja vas so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč pri nakladanju vozila na vozilo vlečne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.02 se je v Ulici Matije Blejca v Kamniku pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu  poškodovanca do reševalnega vozila in razsvetljevali kraj nesreče.

Ob 20.26 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri iznosu poškodovane osebe iz vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.11 so v kraju Jesenice na Dolenjskem, občina Brežice, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Obrežje so odstranili žerjavico iz kamina, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.35 so v naselju Vaše, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preska Medvode so ohladili, očistili in pregledali dimniško tuljavo.

Ob 15.41 je v Potočnikovi ulici v Domžalah zagorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale -mesto so pogasili ogenj in prezračili prostore. Lastniku so do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 19.09 so na Hotinjski cesti v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Maribor in PGD Hotinja vas so varovali objekt do izgoretja saj.

Ob 23.07 so v Zgornjih Hočah, občina Hoče - Slivnica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZGB Maribor in PGD Hoče so varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.03 se je v naselju Černelavci, občina Murska Sobota, kadilo iz zalogovnika pelet v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Murska Sobota in Černelavci so izpraznili zalogovnik, pogasili tleče pelete in prezračili prostore.

Ob 12.28 so v naselju Serdica, občina Rogašovci, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rogašovci, Sveti Jurij in Serdica so pogasili požar in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.37 so v kraju Masore, občina Idrija, zagorele saje v dimniku starejše stanovanjske hiše. Gasilci PGD Spodnja Idrija so tleče saje pogasili in očistili dimnik.

Ob 17.26 so v ulici Pustota v Spodnji Idriji, občina Idrija, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Idrija so goreče saje pogasili in opravili pregled dimne tuljave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 6.27 je na parkirišču ob Lahovi ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ Maribor so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.44 je v naselju Hrastje Mota, občina Radenci, gorelo osebno vozilo na dvorišču stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hrastje Mota in Radenci Boračevo so požar pogasili in počistili ostanke požara.

Izpostava Postojna

Ob 8.11 je na avtocesti Postojna–Unec, občina Postojna, zaradi tehnične okvare gorelo tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka ter pogasili in hladili pregret material na tovornem vozilu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 10.43 je v poslovni coni v Šenčurju gorel manjši kup plastičnih odpadkov. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.30 je bil v ulici Matije Blejca na cestišču opažen madež izteklega motornega olja. Gasilci PGD Kamnik so skupaj z dežurnim delavcem Komunalnega podjetja Kamnik z vpojnim sredstvom sanirali onesnaženo cestišče v dolžini 250 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.04 sta na območju Skalnice, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in uskladiščila na varno 5 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 11,3 kg. Nevarne najdbe so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 8.56 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala na območju Bilj, občina Miren-Kostanjevica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.07 so pri gradbenih delih v Ajševici, občina Nova Gorica, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno topovsko granato, kalibra 102 mm, mase13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.50 je občan na pešpoti nad vasjo Volče, občina Tolmin, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno topovsko granato, mase 11 kg in topovski vžigalnik, kalibra 150 mm, mase 4 kg. Nevarni najdbi sta avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.58 so v Ulici OF v Radečah gasilci PGD Radeče s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Laško.

Izpostava Maribor

Ob 12.40 so v Ulici bratov Greifov v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop svojcem in reševalcem NMP Maribor do onemoglega občana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.24 so v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Murska Sobota.

 Izpostava Nova Gorica

Ob 7.52 je na odseku lokalne ceste med naseljema Kambreško in Srednje, občina Kanal, nagnjeno drevo oviralo promet. Gasilci PGD Kanal so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 3.34 je v prevozniškem podjetju v Ilirski Bistrici nenadno obolela oseba izgubila zavest v avtocisterni. Posredovali so reševalci NMP Ilirska Bistric. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so osebo spravili z vozila, kljub hitri pomoči reševalcev je oseba preminula na kraju.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/