Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. decembra 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.45 se v kraju Vrhe v občini Celje stanovalec ni odzival na klice sosedov. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v objekt, nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.57 sta v predoru Pletovarje v občini Šentjur trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so nudili prvo pomoč voznici osebnega vozila do prihoda reševalcev NMP Celje. Odklopili so akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali delavcem DARS-a pri čiščenju cestišča. Poškodovano osebo so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Celje.

Ob 16.45 so v Bukovžlaku v občini Celje trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet ter odstranili vozila s cestišča. Reševalci NMP Celje so na kraju pregledali štiri osebe, eno osebo so odpeljali v SB Celje.

Ob 20.57 se je na cesti Arja vas–Velenje v Veliki Pirešici, občina Žalec, zgodila prometna nesreča osebnega vozila, v kateri se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali cestišče, do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovanega voznika ter opravili pregled okolice nesreče. Reševalci NMP Celje so poškodovanega na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 17.41 sta v Spodnjih Škofijah v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator.

Ob18.01 je v semaforiziranem križišču v Dragonji v občini Piran prišlo do prometne nesreče. Gasilci JZ GB Koper so na osebnem vozilu preventivno odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.13 je na avtocesti Maribor–Ljubljana, za predorom Podmilj, prišlo do naleta treh osebnih vozil. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ACB Vransko in PGE Celje ter dežurne službe DARS. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 7.16 sta na cesti Koseze–Topole, občina Mengeš, trčili osebni vozili. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci PGD Mengeš in Kamnik. Odklopili so akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili. V nesreči sta se dve osebi poškodovali.

Ob 14.06 je v Vodopivčevi ulici v Domžalah osebno vozilo trčilo v hišo. Poleg reševalcev NMP in policije so posredovali tudi gasilci CZR Domžale. Odklopili so akumulator na vozilu in ga s tehničnim posegom odstranili. Ena oseba je bila poškodovana.

Ob 18.21 sta na ljubljanski obvoznici v bližini izvoza Podutik trčili osebni vozili. Poleg reševalcev policije dežurne službe DARS so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana. Nudili so pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine in počistili cestišče. Dve osebi sta bili poškodovani.

Ob 21.35 sta na regionalni cesti Mengeš–Vodice čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so jo nato oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so pomoč nudili tudi policiji in delavcem avtovleke pri nalaganju vozila. Cesta je bila zaradi intervencije zaprta za ves promet.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.57 je v Ljutomeru prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine in nudili pomoč reševalcem. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ljutomer oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.13 je na cesti Dobravlje–Potoče, občina Ajdovščina, osebno vozilo trčilo v srno. Gasilca GRC Ajdovščina sta le zavarovala kraj dogodka do prihoda policistov. Poškodovanih ni bilo. Na vozilu je nastala materialna škoda.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.29 so na Mizarski cesti v Slovenskih Konjicah zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so pogasili ogenj v tuljavi dimnika, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.42 so v naselju Vino v občini Grosuplje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Št. Jurij in Škocjan so pregledali objekt in vršili požarno stražo dokler nevarnost požara ni minila. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Postojna

Ob 15.29 se je v Ilirski Bistrici pregrevala peč na pelete. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so peč ugasnili, prezračili prostore stanovanjske hiše in preverili koncentracijo ogljikovega monoksida v prostoru.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.16 je na parkirišču pred hipodromom Stožice v Ljubljani v predelu motorja gorelo kombinirano vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Stožice, Tomačevo-Jarše in GB Ljubljana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.18 so v Kebetovi ulici v Ljubljani ob stanovanjskem bloku goreli štirje komunalni zabojniki za odpadke. Ogenj se je razširil tudi na v bližini parkirano kombinirano vozilo in delno poškodoval fasado objekta. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojniki so uničeni, vozilo in fasada objekta pa poškodovana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.35 je v kraju Ložice v občini Kanal gorelo sedem komunalnih zabojnikov za odpadke. Gasilci PGD Kanal so požar pogasili. Zabojniki so uničeni.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.13 se je v ulici Perzonali v Prevaljah v večstanovanjskem objektu širil vonj po plinu. Gasilci KGZ Ravne so na kraju izmerili visoko koncentracijo plina, ki je uhajal iz plinske jeklenke v kuhinji enega izmed stanovanj ter objekt prezračili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 8.29 so pri naselju Košana v občini Pivka naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije in odstranila dva kosa protitankovske mine, jugoslovanske izdelave iz obdobja JLA. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v ustreznem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.05 so v naselju Lahov graben, občina Laško, gasilci PGD Jurklošter s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Kranj

Ob 0.44 so v objektu v Gogalovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz dvigala rešili dve osebi.

Ob 15.23 so gasilci PGD Bohinjska Bistrica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Triglavski cesti v Bohinjski Bistrici v občini Bohinj in omogočili vstop reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.57 je voda zalivala kletne prostore stanovanjske hiše v Dražgoški ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je prišlo do okvare pri vodomeru. Zaprli so ventil in izčrpali vodo iz kleti.

Izpostava Maribor

Ob 6.23 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v Vrazovi ulici v Mariboru, kjer so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Na kraju so bili tudi reševalci NMP.

Ob 16.24 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v Marčičevi ulici v Mariboru, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.53 so gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše v Murski Soboti, v kateri je bila starejša onemogla oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.37 so v naselju Dol pri Hrastniku v občini Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik - mesto in Dol pri Hrastniku nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/