Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. decembra 2022

Potresi

Izpostava Celje

Ob 2.54 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Topolšice, 50 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Šoštanj, Mozirje, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Polzela. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski petstopenjski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.19 so na območju Črne na Koroškem gasilci PGD Črna na Koroškem nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe, ki so jo našli nepoškodovano.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.51 sta na Ljubljanski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali lažje poškodovanemu udeležencu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.44 so na Šmartinski cesti v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč eni lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.11 sta na cesti Logatec–Vrhnika, na križišču za IOC Zapolje, občina Logatec, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP ZD Logatec pri prenosu osebe v reševalno vozilo. Na vozilih so odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle tekočine. V nesreči so se poškodovale tri osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.16 je v Stopniku, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v divjad. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in umaknili uničeno vozilo s cestišča. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.03 je na cesti Vinica–Stari Trg, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili iz vozila poškodovanega voznika, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila, posuli razlite motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju poškodovanega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 14.31 so na cesti Kidričevo–Slovenska Bistrica, občina Kidričevo, trčila tovorno vozilo in osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili osebo, nevtralizirali razlite tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Ob 15.47 je v naselju Vareja, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.13 so v Slatnarjevi ulici v Kamniku gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so s termovizijsko kamero preventivno pregledali dimniško tuljavo in objekt, zaprli dovod zraka v peč ter iz peči iznesli gorivo. Stanovalcem so svetovali obisk pooblaščene dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 3.25 je v Preradovičevi ulici v Mariboru prišlo do večjega požara na industrijskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Studenci, Maribor mesto, Kamnica, Radvanje, Razvanje in Maribor-Pobrežje so pogasili požar, v katerem je pogorelo okoli 1000 kvadratnih metrov strehe na industrijskih objektih, okoli 50 kvadratnih metrov strehe na upravni stavbi in uničenih pa je tudi okoli 500 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Gasilsko stražo so izvajali gasilci PGD Maribor - Studenci.

Ob 17.43 se je v Preradovičevi ulici v Mariboru na požarišču nočnega požara pričelo kaditi iz stebra. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, z vodo preventivno zalili steber in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.04 je na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem, v železarni zaradi procesa zagorelo kalilno olje. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 19.23 je v bližini naselja Boršt, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Cerklje ob Krki in Skopice so pogasili goreče vozilo. V nesreči sta bili poškodovani osebi.

Izpostava Celje

Ob 17.48 je v naselju Pijovci občina Šmarje pri Jelšah zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Mestinje so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali okolico. Vozilo je bilo v celoti uničeno.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.51 je v Grassellijevi ulici v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Maribor

Ob 18.04 je na cesti Slovenska Bistrica–Tinje v naselju Turiška vas, občina Slovenska Bistrica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Tinje in Zgornja Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in očistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.15 je na avtocesti med izvozoma Novo mesto–vzhod in Novo mesto–zahod v smeri Ljubljane, zaradi okvare motorja zagorelo tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in odklopili akumulator. Na kraju so bili prisotni tudi dežurni delavci DARS-a. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 je v Ledarski ulici v Ljubljani, na območju OŠ Koseze, gorel tobogan na otroškem igrišču. Gasilci PGD Zgornja Šiška in GB Ljubljana so požar pogasili in ohladili pogoreli material. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 16.41 so ob Stolpniški ulici v Ljubljani na gradbišču goreli odpadki na površini okoli dva kubična metra. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 15.07 sta v Svetinovi ulici v Šentjurju gorela plastična zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Šentjur so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 15.01 je na Cesti 4. maja v Cerknici pri plinohramu uhajal plin. Gasilci PGD Cerknica so kraj dogodka zavarovali, zaprli ventil na plinohramu in pregledali kletne prostore zdravstvenega doma. Ugotovljeno je bilo, da se je zaradi gradbenega izkopa jamo vsulo okoli osem kubičnih metrov, kar je povzročilo poškodbo plinske cevi na plinohramu. Sanacijo bo opravilo podjetje Petrol.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 18.36 se je v naselju Arto, občina Sevnica, razlila večja količina motornega olja po vozišču. Gasilci PGD Sevnica in dežurni Cestnega podjetja so očistili razlito motorno olje na dolžini okoli 500 metrov. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je v Zoisovi ulici v Kranju iz rezervoarja starejšega vozila po garaži iztekalo gorivo. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali izteklo gorivo, preostanek pa prečrpali v posodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.44 so v naselju Libna, občina Krško, gasilci PGE Krško odprli vrata stanovanjskega objekta in nudili pomoč občanu do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so obolelo osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.30 so v Kardoševi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Postojna

Ob 16.48 so v Rožni ulici v Postojni gasilci PGD Postojna ob prisotnosti policije in reševalcev NMP Postojna odprli vrata stanovanja, zaradi suma pogrešane osebe. V stanovanju niso našli nikogar.

Izpostava Ptuj

Ob 16.34 so v naselju Markovci v istoimenski občini gasilci PGD Markovci očistili zemljo s cestišča, na razdalji okoli 300 metrov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/