Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenijej

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. decembra 2022.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,6 v bližini Moravč, 20 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci v okolici Moravč. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 10.40 se je na regionalno cesto Bistrica pri Tržiču–Ljubelj, v Tržiču, pri predorih, sprožil zemeljski plaz in zaprl promet. Obvoz so za osebna vozila uredili skozi mesto Tržič. Pristojne službe so na terenu in izvajajo sanacijo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.57 sta na AC v smeri Celje - Maribor malo pred počivališčem Zima, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili na odstavni pas, očistili vozišče in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 14.29 je v naselju Prihodi, občina Jesenice, vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali ter ga s pomočjo vitla potegnili nazaj na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 so na zahodni ljubljanski obvoznici pri priključku Ljubljana Brdo trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali udeležene osebe in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci DARS-a.

Izpostava Postojna

Ob 13.07 je na dveh lokacijah na avtocesti Razdrto–Senožeče, občina Postojna, zaradi goste megle prišlo do naleta 13 vozil. V obeh nesrečah je bilo skupaj udeleženih 9 osebnih vozil, 1 kombinirano, 1 avtobus in 2 tovorni vozili. Gasilci PGD Postojna, Razdrto, Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč cestni službi, policiji in reševalcem NMP Postojna. V nesreči je bilo udeleženih 40 oseb, od tega so bile štiri lažje poškodovane. Dve osebi so oskrbeli na kraju, dve pa so reševalci NMP prepeljali v SB Izola. Avtocesta je bila zaradi sanacije prometnih nesreč zaprta.

Izpostava Ptuj

Ob 6.14 sta na avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje, občina Podlehnik, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca do prihoda reševalcem NMP Ptuj. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.46 je na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, zagorelo v garaži in kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so požar pogasili, nudili prvo pomoč občanu, rešili domačo žival in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca. Reševalci NMP Krško so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Kranj

Ob 19.22 je v naselju Nomenj, občina Bohinj, zagorelo ostrešje dvostanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Nomenj, Gradišče, Stara Fužina, Koprivnik, Bled, Savica - Polje in Srednja vas v Bohinju so požar pogasili.  Dežurni delavec Elektra je izvedel odklop elektrike dela vasi. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Nomenj. Štab CZ Bohinj je zagotovil razvlažilce prostorov. Za stanovalce je bila zagotovljena začasna namestitev.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 so v ulici Naklo, občina Logatec, zagorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolnji Logatec so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 18.28 so v naselju Zavrti, občina Sodražica, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sodražica so nadzirali izgorevanje saj, pregledali dimnik in lastnika opozorili na razpoko tuljave ter mu svetovali sanacijo tuljave pred nadaljnjo uporabo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.43 je v Vrsniku v občini Idrija zagorelo ostrešje gasilskega doma. Gasilci PGD Vrsnik, Ledine in Idrija so pogasili požar, ki je uničil večji del ostrešja, zaradi požarne vode pa je prišlo tudi do porušitve stropa v zgornjem delu objekta. Gasilci so odstranili posledice požara in s ponjavo prekrili uničeno ostrešje.

Izpostava Ptuj

Ob 11.06 je na Dornavski cesti na Ptuju zagorelo v transformatorski postaji. Gasilci PGD Ptuj so požar pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.19 je v Ulici Španskih borcev v Trbovljah gorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Trbovlje mesto so iznesli goreč naslanjač ter ga zunaj pogasili. Prezračili so zadimljeno hišo in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Na kraju so bili tudi policisti PP Trbovlje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 20.48 je na Ljubljanski cesti v Kopru zagorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 17.27 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar komunalnega zabojnika in pregledali okolico.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.39 so v naselju Pernovo, občina Žalec, gasilci PGD Velika Pirešica razžagali in odstranili poškodovano drevo, ki je oviralo promet na regionalni cesti in nevtralizirali oljni madež na cestišču.

Ob 17.42 so v naselju Tešova, občina Vransko, gasilci PGD Vransko razžagali in odstranili podrto, ki je oviralo promet.

Izpostava Kranj

Ob 11.50 so v Kebetovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 12.54 so v Žirovnici gasilci GARS Jesenice skozi okno vstopili v stanovanje in reševalcem NMP Jesenice omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.54 so v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 14.14 so v naselju Makole gasilci PGD Makole s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 14.46 so v Jamnikovi ulici v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.35 se je v naselju Ročinj v občini Kanal tovorno vozilo pri obračanju zagozdilo med stanovanjska objekta. Gasilci PGD Kanal so s tehničnim posegom odstranili železno konstrukcijo na enem od stanovanjskih objektov in s tem sprostili tovorno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/