Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenijej

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. decembra 2022.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 8.14 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Ilirske Bistrice, 54 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij Bač, Ilirska Bistrica in Jelšane. Ocenjujejo se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Postojna

Ob 12.11 se je na Cesto 4. maja v Cerknici zaradi gradbenih del sprožil plaz zemljine. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali podor, odstranili del asfalta, pregledali plinsko napeljavo in pred prevrnitvijo zavarovali električni agregat rezervnega napajanja lekarne.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.06 sta v Zagradu v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečeni osebi, odklopili akumulatorja in posuli po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 14.05 je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju osebno vozilo nasedlo na živo mejo. Gasilci GARS Kranj so ob prisotnosti policije vozilo postavili nazaj na vozišče.

Ob 19.08 se je v naselju Podreča, občina Kranj, v avtobusno postajo zaletelo osebno vozilo in zagorelo. Požar vozila so pogasili mimoidoči. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine, ohladili vozilo, ga postavili na kolesa ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Kranj so pregledali dve osebi in ju odpeljali v ZD Kranj. Na kraju so bili tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.37 se je na Dobrunjski cesti v Ljubljani v prometni nesreči osebnega vozila lažje poškodovala ena oseba. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 13.01 sta na cesti Preserje–Rakitna pri Polharskem domu, občina Brezovica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Rakitna in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, odklopili akumulatorja na obeh vozilih, posuli vozišče z vpojnim sredstvom in postavili vozilo, ki se je prevrnilo na bok, nazaj na kolesa.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.41 je v ulici Ob progi v Rogaški Slatini zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar bojlerja za sanitarno vodo ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.40 je na Cesti na Bokalce v Ljubljani gorelo seno v zapuščenem stanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo so požar pogasili, požarišče dodatno zalili z vodo in ga ohladili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 11.05 so se na Loški cesti v naselju Log pri Brezovici, občina Log – Dragomer, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Domači so zaprli dovod zraka v dimnik in tako ugasnili ogenj že pred prihodom gasilcev PGD Log pri Brezovici, ki so nato s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in okolico dimnika. Domačim so svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 13.51 se je v ulici Matije Blejca v Kamniku kadilo iz stanovanja. Gasilci PGD Duplica in Kamnik so odstavili zažgano hrano iz štedilnika, izmerili prisotnost plinov, prezračili stopnišče in prostore dveh stanovanj.

Ob 17.23 so se v Rožni dolini v Grosupljem vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Grosuplje so iz peči iznesli žerjavico, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 20.07 je v Pregljevi ulici v Mariboru zagorel adventni venček na oknu večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 7.55 je v Trstenjakovi ulici na Ptuju zagorelo v gostinskem lokalu. Gasilci PGD Ptuj so pogasili požar, ki je uničil stol in nekaj embalaže, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.44 je v Rožni dolini, Cesta XVII. v Ljubljani zagorelo kolo kombiniranega vozila. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.01 je na Trgu zbora odposlancev v Kočevju gorela gradbiščna ograja. Občan je požar pogasili z gasilnikom že pred prihodom gasilcev PGD Kočevje, ki so nato pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.21 so ob koseškem bajerju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino manjšega koša za smeti.

Ob 2.42 je v Polhovem Gradcu gorel zabojnik za kompost. Gasilci PGD Polhov Gradec so ga pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.03 je v Strossmeyerjevi ulici v Ljubljani zagorel podzemni zabojnik za odpadke. Gasilci GB Ljubljano so odprli zabojnik, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.53 sta na dveh lokacijah na Kmečki poti v Ljubljani gorela zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 22.19 je ob sprehajalni poti na Tisnikarjevi ulici v Ljubljani gorela vsebina koša za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.43 so na Tattenbachovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice razžagali in odstranili podrto drevo na tenis igrišče.

Izpostava Kranj

Ob 21.31 so v naselju Selo, občina Žiri, gasilci PGD Dobračeva nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila

Izpostava Ljubljana

Ob 12.33 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci PGD Vič nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.13 je v naselju Lendavske Gorice, občina Lendava, zaradi počene vodovodne cevi voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lendava so iz kleti prečrpali okoli štiri kubične metre vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.43 so cesti Mežica–Črna na Koroškem v Poleni v Mežici gasilci PGD Mežica odstranili večjo skalo, ki je ovirala promet.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.57 so na Kolodvorski cesti v Zagorju ob Savi gasilci PGD Trbovlje nudili tehnično pomoč in razsvetljavo ter na cesto izvlekli osebno vozilo, ki je zapeljalo v potok Medija.

Ob 11.26 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/