Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. decembra 2022.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Ivančne Gorice, 29 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šentvida pri Stični, Ivančne Gorice in okoliških naselij.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Maribor

Ob 20.34 je bila v reki Dravi pri Studenški brvi v Mariboru opažena utapljajoča se oseba. Iz reke so jo rešili gasilci JZ GB Maribor, reševalci NMP pa so jo odpeljali v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.06 se je na avtocesti v smeri Maribora proti Celju pred počivališčem Zima, občina Šentjur, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala oseba. Gasilci PGE Celje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, pregledali okolico, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, stabilizirali vozilo ter očistili brežino zaradi izvleka vozila.

Izpostava Kranj

Ob 8.19 sta v Selu pri Žirovnici, občina Žirovnica, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanke in očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 15.27 je v Križnem Vrhu, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v betonski prepust. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli po vozišču izteklih motornih tekočin, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.34 je na cesti Puconci–Šalamenci, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.17 sta v Starem Trgu, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu oseb, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili poškodovani vozili s cestišča. Reševalci so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.26 je v kraju Mikote, občina Krško, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško, PGD Raka in Smednik so pogasili požar, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 17.49 je v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Duplje, Naklo, Podbrezje in GARS Kranj so iz peči iznesli goreči material, ga nato pogasili in z lastnikom nastavili peč tako, da se je pričela hladiti. Gasilci so tudi pregledali prostore s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.12 je v naselju Bevke, občina Vrhnika, zagorela elektro omarica v hlevu. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil občan. Gasilci PGD Bevke, Vrhnika, Drenov Grič-Lesno Brdo in Blatna Brezovica so s termovizijsko kamero pregledali objekt. Obveščen je bil dežurni vzdrževalec elektro omrežja in policija.

Ob 14.40 je na Dobu, občina Domžale, zagorelo v prostorih podjetja. Požar na površini okoli 180 kvadratnih metrov se je razširil tudi na ostrešje objekta. Gasilci CZR Domžale, PGD Dob in Domžale-mesto so požar pogasili, iz prostora iznesli inventar in proizvodni material ter zasilno prekrili poškodovano ostrešje s folijo.

Ob 23.00 se je na Dragomerški cesti v Dragomerju iskrilo iz dimnika gostinskega objekta. Gasilci PGD Dragomer–Lukovica so dimnik pregledali s termovizijsko kamero in priporočili obisk dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.08 je v Šentjanžu pri Dravogradu, občina Dravograd, zagorela žaga. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu, Dravograd, Črneče, Trbonje, Libeliče in Pameče-Troblje so pogasili požar, ki je zajel lesno industrijski objekt v velikosti 100x35 metrov.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.09 je v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, v industrijski coni zagorelo osebno vozilo. Mimoidoči so požar pogasili pred prihodom gasilcev CZR Domžale in PGD Jarše-Rodica, ki so nato pregledali požarišče in okolico ter očistili cestišče.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 so na Cesti na Bokalce v Ljubljani goreli zabojniki ob objektu. Gasilci GB Ljubljana so požar, ki se je razširil tudi na ostrešje, pogasili ter odrezali in odstranili poškodovane tramove.

Izpostava Maribor

Ob 17.49 so v Kamniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili vsebino 1000 litrskega PVC zabojnika za komunalne odpadke. Zabojnik je poškodovan.

Ob 18.03 je v Kosarjevi ulici v Mariboru gorela vsebina 1000 litrskega PVC zabojnika za komunalne odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.31 je na Kidričevi ulici v Črnomlju gorela vsebina kovinskega zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 so na področju Hudega Loga v občini Miren-Kostanjevica pripadniki Državne enote za odstranjevanje NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije med izvajanjem detekcije terena po elaboratu našli večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 6.39 so na Studencu, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 10.49 so na Dobrni gasilci PGD Dobrna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v kateri se je nahajala onemogla oseba in jo prenesli do reševalnega vozila NMP Celje.

Izpostava Kranj

Ob 18.21 so v Likozarjevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata v kopalnico in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe ter jim nudili pomoč pri prenosu le-te.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.14 so na Novakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe.

Ob 22.07 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.15 so na Betnavski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Maribor in policija.

Ob 13.27 so v naselju Ceršak, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak in Šentilj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.33 so na Hohkrautovi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli varat stanovanja, v katerem je bila poškodovana občanka. Oskrbeli so jo reševalci NMP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/