Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. decembra 2022.

Potresi

Izpostava Trbovlje

Ob 1.50 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Trbovelj, 43 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trbovelj, Hrastnika in okoliških krajev. Ocenjujejo da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.54 se je v Tamarju, občina Kranjska Gora, pri padcu na snegu poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Rateče so poškodovancu nudili prvo pomoč in ga oskrbeli ter z motornimi sanmi prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.14 je na Ajševici, občina Nova Gorica, jadralni padalec pristal na drevesu. Ekipa MONG HRI Nova Gorica so nepoškodovanega padalca rešili z drevesa in prepeljali na pristajalno mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.08 so v naselju Gradiški Dol v občini Rogaška Slatina trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Kranj

Ob 12.26 se je v ulici Pot za Krajem v Kranju pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Maribor

Ob 8.28 sta v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in na osebnem vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 13.22 sta na uvozu na avtocesto v Postojni v smeri Ljubljane, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu poškodovancev in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči je bilo poškodovanih pet oseb.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Kranj

Ob 8.25 so se v ulici Dašnica v Železnikih vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Železniki so požar pogasili in do dimnikarskega pregleda odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Ob 13.19 je na Grmičevi ulici v Kranju zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Kranj Primskovo so požar, ki je zajel tudi prostore prvega nadstropja, pogasili, požarišče razkopali in izmerili prisotnost plinov v objektu. Zaradi previsoke koncentracije plinov in samih poškodb stanovanjski objekt ni bil primeren za bivanje. V požaru sta poginili dve domači živali.

Ob 14.41 so v Murovi ulici na Jesenicah gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Jesenice so tuljavo odprli, goreče saje pogasili ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.43 je v Zdenski vasi, občina Videm-Dobrepolje, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zdenska vas in Videm so nadzorovali izgoretja saj in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 17.11 so se v naselju Črešnjevec ob Dravi, občina Selnica ob Dravi, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so varovali dimnik do izgoretja saj, lastniku pa do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Ob 18.50 je v Travniški ulici v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, zagorel zapuščen čebelnjak velikosti 4 x 6 metrov. Požar, ki je čebelnjak uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.31 so v Vrhpolju, občina Vipava, gasilci PGD Vrhpolje pogasili goreče saje v dimniku stanovanjske hiše.

Izpostava Ptuj

Ob 20.43 so v Pobrežju, občina Videm, zagorele saje v dimniku kurilnice stanovanjske hiše. Gasilci PGD Videm pri Ptuju in Tržec so na peči zaprli dovod zraka, nadzorovali izgorevanje saj, iz kurilnice odstranili vnetljive predmete in pregledali dimniško tuljavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 11.02 je na Kidričevi cesti v Škofji Loki gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti občani že pred prihodom gasilcev PGD Škofja Loka, ki so nato dokončno pogasili goreče vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 17.37 je v Divači na železniški postaji na tovornem vagonu zagorel premog. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Divača.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.03 je v bližini industrijske cone Stegne v Ljubljani na vrtičkih gorela baraka. Požar, ki je barako uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

 Izpostava Ptuj

Ob 4.33 je na Zagrebški cesti na Ptuju zagorelo dračje. Gasilci PGD Turnišče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in preventivno pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.59 je v Budanjah, občina Ajdovščina, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GRC Ajdovščina so pogasili požar in zabojnik dodatno zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.44 je v naselju Mislinjska Dobrava v občini Slovenj Gradec iz delovnega stroja iztekalo hidravlično olje in pogonsko gorivo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zaščitili odtočne jaške, prečrpali okoli 400 litrov iztekle tekočine in očistili okolico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 17.23 so na podstrehi stanovanjske hiše na Kidričevi cesti v Škofji Loki našli 96 kosov strelne municije iz obdobja 2. svetovne vojne. Neeksplodirana ubojna sredstva sta prevzela pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.51 sta pod vzpetino Svete Ane v naselju Podpeč, občina Brezovica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije v kamnolom prepeljala in nadzorovano uničila najdeno minometno mino, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.07 sta v bližini Rutarjeve ulice v Tolminu pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja v skladišče na varno shranila najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.20 so pri detekciji terena pri Hudem Logu, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili in do uničenja na varno shranili najdenih 35 kosov NUS različnih kalibrov v skupni masi 98,75 kilogramov, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.09 so v naselju Matke, občina Prebold, gasilci PGD Prebold s tehničnim posegom odprli vrata objekta ter reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 8.28 so na Celjski cesti v Šmarjah pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.32 je na Mestnem trgu v Žalcu zaradi poškodovane vodovodne cevi iztekala voda v pritličju večstanovanjskega objekta. Vodo so prečrpali in posesali gasilci PGD Žalec. Dežurni vzdrževalec pa je zaprl vodovodne ventile.

Izpostava Koper

Ob 1.04 so v Kumarjevi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.29 so v naselju Rajšele, občina Kostel, gasilci PGD Vas Fara nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Kočevje. Gasilci so tudi nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 14.32 so v Vinarski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.43 so v Delpinovi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica iz garažne hiše izvlekli poškodovano vozilo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/