Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. decembra 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 10.35 je v naselju Belo, občina Šmarje pri Jelšah, občanu pri podiranju drevesa le-to ob padcu poškodovalo nogo. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so s tehničnim posegom odstranili drevo s poškodovančeve noge ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.35 je na avtocesti pred predorom Pletovarje v smeri proti Mariboru po trčenju v pnevmatiko na vozišču, v naletu trčilo 12 vozil. Nastala je le materialna škoda. Gasilci PGE Celje in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, vozila v konvoju pospremili z avtoceste in s termovizijsko kamero pregledali motorne dele vozil.

Ob 20.38 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 18.27 je na cesti Podbrezje–Tržič v Podbrezju osebno vozilo na ovinku zaneslo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator, vozilo izvlekli nazaj na cesto in sanirali cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.31 je na cesti Matjaševci–Trdkova, občina Kuzma, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni potok. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP, policiji in delavcem avtovleke. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 je na cesti Podselo–Doblar, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v brežino in odbojno ograjo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozilo odstranili s cestišča. Dve poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.31 so v naselju Ravni, občina Krško, zagorele saje v dimniku in leseni tram ob njem. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn so pogasili požar, izpraznili kurišče, pregledali dimnik s termovizijsko kamero ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 18.01 so na Linhartovem trgu v Radovljici zagorele saje v dimniku gostinskega objekta Lectar. Gasilci PGD Radovljica spraznili kurišče, očistili dimniško tuljavo, jo pregledali, preverili prisotnost nevarnih plinov v prostorih in jih prezračili.

Ob 19.25 so v Žiganj vasi, občina Tržič, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Križe so saje pogasili in dimniško tuljavo očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.31 so v naselju Vaše, občina Medvode, gasilci PGD Preska Medvode po požaru pomivalnega stroja, ki ga je pogasil lastnik, pregledali kuhinjo, iznesli ostanke ožganega stroja na prosto in nudili pomoč pri čiščenju po požaru.

Ob 11.03 je v Prilesju, občina Velike Lašče, v kuhinji zagorela pečica. Gasilci PGD Velike Lašče in Dolnje Retje so požar pogasili, pregledali prostore in jih prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 18.02 se je med vasjo Zala in Osredek v občini Cerknica iskrilo in gorelo na drogu elektrovoda. Gasilci PGD Sv. Vid so na lokaciji nudili pomoč dežurnemu delavcu Elektra Ljubljana pri popravilu elektrovoda. Gašenje ni bilo potrebno, ker je dež že pogasil požar. Gasilci so kraj dodatno pregledali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.46 je na pomurski avtocesti v bližini počivališča Dolinsko, občina Turnišče, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in IGE Nafta.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 je v Steletovi ulici v Ljubljani na nogometnem igrišču za golom gorela lesena ograja površine okoli 3 kvadratne metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 22.22 je v Zgornjih Košakih v Mariboru gorel kosovni in drugi material, na površini okoli 350 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so pogasili požar.

Izpostava Ptuj

Ob 13.43 je naselju Cvetkovci, občina Ormož, zagorela živa meja iz cipres in smrek. Gasilci PGD Cvetkovci in Velika Nedelja so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 so na Omersovi ulici v Ljubljani goreli komunalni zabojniki. Požar, ki se je razširil še na bližnji nadstrešek in ostrešje garaž so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 7.33 so na železniški postaji Kamnik - Mesto, gasilci PGD Kamnik pogasili manjši goreči zabojnik za komunalne odpadke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 13.25 so gozdu pri vasi Benete v občini Velike Bloke našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila na varno dve minometni granati kalibra 45 mm in naboj kalibra 6,5 mm. Najdbe so italijanske izdelave, ostanek obdobja 2. svetovne vojne.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/