Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. decembra 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.05 je na cesti Dobeno–Rašica, občina Ljubljana, padel kolesar. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca imobilizirali, z nosili prenesli do ceste in ga v oskrbo predali reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.30 je na smučišču Kanin smučarka zapeljala z urejenega smučišča in obstala na strmem ledenem pobočju. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovano smučarko z vrvno tehniko spravili na varno.

Ob 15.25 si je na smučišču Kanin pri padcu smučar poškodoval rame in goleni. Reševalci na smučišču Kanin so poškodovanca oskrbeli in ga z gondolsko žičnico prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Tolmin. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 8.25 so v Spodnjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.49 je na AC okoli 1,5 kilometra pred počivališčem Zima, smer Maribor - Celje, občina Šentjur, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo na odstavnem pasu. Gasilci PGE Celje so kraj zavarovali, odklopili akumulator, vozišče posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili ter nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 17.05 sta na izolski obvoznici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč izolskim reševalcem NMP oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.13 je na cesti Markišavci–Puconci, občina Murska Sobota, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Murska Sobota.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.33 je v naselju Podpeč ob Dravinji v občini Slovenske Konjice zagorelo v elektro omarici v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zbelovo in Slovenske Konjice so pogasili ogenj, ki se je razširil po hodniku objekta ter prezračili in pregledali objekt.

Ob 17.29 je v naselju Lopata v občini Celje zagorelo v stanovanju v več stanovanjskem objektu. Ogenj so še pred prihodom gasilcev PGE Celje in PGD Lopata pogasili stanovalci. Gasilci so prezračili in pregledali celoten objekt, opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov ter pregled s termovizijsko kamero. Odsvetovali so uporabo objekta za vsaj 48 ur ter uporabo elektrike v objektu do sanacije prostorov. Reševalci NMP Celje so v celjsko bolnišnico odpeljali 4 osebe, ki so se nadihale dima.

Izpostava Koper

Ob 22.34 je v Resslovi ulici v Kopru zagorelo na balkonu večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Koper so pogasili goreč material na balkonu ter ga odstranili. Pregledali so objekt ter prostor prezračili. Ogenj je poškodoval balkonska vrata, nadstrešek, del fasade ter okna v višjih nadstropjih. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.26 so na Rjavi cesti v Ljubljani v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so dimniški požar pogasili, očistili saje ter odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 13.26 so v naselju Vrata v občini Šmartno pri Litiji gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Javorje so počakali, da so saje dogorele ter očistili dimnik.

Ob 14.26 sta na Stritarjevi ulici v občini Velike Lašče gorela dimnik in ostrešje brunarice. Gasilci PGD Velike Lašče so pogasili požar, ki je poškodoval del ostrešja in dimnik ter iz objekta iznesli kurilno napravo.

Ob 18.56 je na cesti na Mesarico v Ljubljani gorela baraka velikosti 4x7 metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo. Baraka je uničena.

Ob 23.16 je ob industrijski coni v Stegnah gorela baraka velikosti 3x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so požar pogasili. Baraka je uničena.

Ob 23.33 je na Zapuški cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti približno 8x3 metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 12.21 so na Mariborski cesti v Račah, občina Rače-Fram, gasilci PGD Rače s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, s štedilnika odstavili hrano, ki se je žgala in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.17 je v ulici Pri stadionu v Črnomlju zagorel nadstrešek z drvarnico, ogenj pa se je razširil na stanovanjsko hišo. Požar je pogasilo 69 gasilcev iz PGD Črnomelj, Adlešiči, Dragatuš, Mavrlen, Petrova vas, Rodine, Rožič vrh, Talčji vrh in Vranoviči. Uničeni so nadstrešek in pod njim parkirano osebno vozilo, drvarnica, fasada ob nadstrešku in ostrešje stanovanjske hiše. Dežurni delavec Elektra je na objektu izklopil elektriko.

Ob 21.22 je v Stranski vasi, občina Žužemberk, pod nadstreškom gospodarskega objekta gorela slama na nakladalki. Domači so še pred prihodom gasilcev potegnili nakladalko iz objekta. Gasilci PGD Žužemberk so pogasili dve bali slame in nakladalko.

Izpostava Postojna

Ob 1.19 je v naselju Velike Bloke, občina Bloke, gorela drvarnica, v kateri se je nahajal kurnik. Gasilci PGD Velike Bloke in Nova Vas so požar zelo hitro omejili ter pogasili. V požaru je zgorela drvarnica površine okoli 20 kvadratnih metrov. Požar je deloma poškodoval fasado stanovanjske hiše ter ožgal okna in vrata.

Ob 4.34 je v naselju Zala, občina Cerknica zagorelo v kurilnici. Gasilci PGD Sveti Vid, Begunje, Cajnarje, Otave, Bezuljak in Cerknica so požar pogasili in nudili pomoč pri sanaciji pogorišča. V požaru je zgorela garaža, betonski del trideset kvadratnih metrov in leseni del, osemdeset kvadratnih metrov. Občinski štab CZ je aktiviral gozdarsko tovorno vozilo z dvigalom za odvoz pogorelega ostrešja.

Ob 11.35 je v naselju Stara sušica v občini Pivka občanka v kuhinjski pečici pekla v plastični posodi, ki se je zaradi temperature stopila in zadimila prostor. Gasilci PGD Košana so prezračili objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.32 je v naselju Selovec v občini Dravograd zagorela elektro omarica v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Aktivirani so bili gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu. Še pred njihovim prihodom sta požar omejila stanovalca, ki pa sta zaradi vdihavanja dima potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci ZRC Koroške - enota NMP Slovenj Gradec so osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.21 je v Letušu, občina Braslovče, zagorelo osebno vozilo. Ogenj so že pred prihodom gasilcev pogasili občani, gasilci PGD Letuš in Braslovče pa so vozilo ohladili in pregledali.

Izpostava Koper

Ob 7.26 je na Ulici 15. maja v Kopru zagorelo osebno vozilo. Požar je pričel gasiti občan, dokončno pa so ga pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 je na Prešernovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – mesto.

Ob 20.04 je na Cesti XVII v Rožni dolini v Ljubljani gorelo 5 kombiniranih vozil. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili. Dve vozili sta uničeni, tri pa poškodovana. Gasilci so na štirih vozilih s tehničnim posegom odprli tovorni del in pogasili leseno notranjo oblogo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.26 so v Šolski ulici na Polzeli gorele smeti ob komunalnem zabojniku. Gasilci PGD Polzela so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 22.31 je v naselju Racovnik v Železnikih gorela živa meja pri hiši. Gasilci PGD Železniki in Selca so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.43 je na vrtičkih ob reki Savi v Ljubljani gorela baraka velikosti 6x3 metre. Gasilci PGD Črnuče in GB Ljubljana so požar pogasili, iz objekta iznesli razgreto plinsko jeklenko in jo ohladili ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Baraka je uničena.

Ob 23.25 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo cipreso.

Ob 23.32 so v Vidmu, občina Dobrepolje, zagorele ciprese. Pred prihodom gasilcev so z gašenjem pričeli občani, dokončno so požar pogasili gasilci PGD Videm in PGD Zagorica.

Izpostava Maribor

Ob 16.31 so v Laporju, občina Slovenska Bistrica, pred stanovanjskim blokom gorele ciprese. Pred prihodom gasilcev PGD Laporje so občani pogasili požar, gasilci pa so pregledali požarišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.15 so v Ulici talcev v Straži ob stanovanjski hiši gorele ciprese. Požar so pričeli gasiti domači, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Vavta vas.

Izpostava Ptuj

Ob 22.50 je v Ivanjkovcih, občina Ormož, zagorela trava. Gasilci PGD Ivanjkovci in Hardek so pogasili požar na površini 15 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.24 so v Ljubeljski ulici v Ljubljani pred večstanovanjsko stavbo goreli zabojniki za odpadke. Požar so pričeli gasiti okoliški stanovalci z ročnimi gasilnimi aparati, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Zgornja Šiška in GB Ljubljana. Trije zabojniki so bili v požaru uničeni.

Ob 3.02 je na Vidmu, občina Dobrepolje, pred domom starejših občanov gorela vsebina zabojnika za biološke odpadke. Požar je pričel gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Videm. Zabojnik je poškodovan.

Ob 20.59 je v Šolski ulici v Kamniku ob objektu zagorel komunalni zabojnik za odpadni papir. Gasilci PGD Kamnik so odstranili nepoškodovane zabojnike poleg, pogasili goreč zabojnik ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico.

Ob 21.09 so v ulici Pod topoli v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili komunalni zabojnik za odpadno embalažo.

Ob 23.33 je na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen, drugi zabojnik poleg pa poškodovan.

Izpostava Ptuj

Ob 18.33 je na pokopališču v naselju Podgorci, občina Ormož, gorela vsebina zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 12.32 se je Na Kresu v Železnikih v objektu širil vonj po plinu. Gasilci PGD Škofja Loka so izmerili prisotnost plina, vendar nevarnosti niso zaznali.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.12 so v naselju Okroglo v občini Kamnik opazili onesnaženje potoka z gnojnico. Gasilci PGD Kamnik so na kraju izvedli analizo vode, ki je pokazala nekoliko povišane vrednosti nitritov. Lastnik ribogojnice je izvedel ukrepe, da ni prišlo do pogina rib. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.51 je na travniku v Ljubečni, občina Celje, oseba padla v potok. Gasilci PGE Celje so jo rešili iz potoka ter ji nudili prvo pomoč, do prihoda reševalcev NMP. Slednji so osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 21.08 so v naselju Prihodi, občina Jesenice, gorski reševalci postaje GRS Jesenice iz vikend objekta prenesli obolelo osebo do vozila in odpeljali v Planino pod Golico, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 so v Tbilisijski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 13.44 so v Podpeči v občini Brezovica gasilci PGD Podpeč v objekt vstopili skozi okno in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe, ki so jo nato oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 14.10 so v Kamniku pod Krimom v občini Brezovica gasilci PGD Kamnik pod Krimom nudili pomoč delavcem JKP Brezovica pri čiščenju cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 3.34 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Ob 21.45 so v ulici bratov Greifov v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/