Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. januar 2023

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 13.32 so v naselju Mlače, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče s cestišča razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 16.43 je na Slomškovem trgu v Celju viseča pločevina z dimnika starejše stavbe ogrožala mimoidoče. Gasilci PGE Celje so s pomočjo lestve odstranili pločevino.

Ob 16.57 so v naselju Gotovlje, občina Žalec, gasilci PGD Gotovlje razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 18.12 se je v naselju Rakovec, občina Šmarje pri Jelšah, na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem so razžagali in odstranili drevo.

Ob 19.08 se je v naselju Pongrac, občina Žalec, zaradi močnega vetra podrlo drevo na gospodarski objekt. Gasilci PGD Griže so razžagali in odstranili drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 so v naselju Selo pri Pancah, občina Ljubljana, gasilci PGD Lipoglav s ceste razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.38 je v naselju Majšperk v istoimenski občini sunek vetra odkril ostrešje prizidka stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Majšperk so pospravili ostanke ostrešja in obtežili ostali del strehe.

Ob 13.12 je v naselju Stojnci, občina Markovci, sunek vetra podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Stojnci so drevo razžagali in odstranili.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.13 se je na plezalni steni Katečnik v naselju Pongrac, občina Žalec, poškodoval plezalec. Reševalci GRS Celje so ga oskrbeli, z vrvno tehniko spustili na varno mesto in ga predali reševalcem NMP Celje, ki so ga. prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.53 so na glavni cesti v Prožinski vasi, občina Štore, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.24 sta na avtocestnem izvozu Spodnji Brnik v smeri Ljubljane, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč trem poškodovancem do prihoda reševalcev NMP Kranj, nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulatorja.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.51 je na cesti Velika Loka–Čatež, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika in ga predali reševalcem NMP Trebnje. Reševalci so ga prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 3.27 je na cesti med naseljem Podgrad in mejnim prehodom Starod, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju reševalci prepeljali v izolsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.03 so v naselju Spodnja Pohanca, občina Brežice, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Pohanca in Dečno selo so saje pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 17.22 je v naselju Brunšvik, občina Starše, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Prepolje in Starše so saje pogasili, dimnik očistili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 23.33 je v naselju Spodnje Sečovo v občini Rogaška Slatina zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.43 je na Podjavorškovi ulici v Celju gorelo drevo. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so požar pogasili, podrli drevo ter dodatno pogasili posamezna žarišča.

Izpostava Kranj

Ob 20.45 je v naselju Voklo, občina Šenčur, gorel kup odpadkov. Gasilci PGD Voklo so pogasili požar na površini enega kvadratnega metra, okolico dodatno zalili z vodo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 je ob cesti v Jelovškovi ulici v Ljubljani gorel okoli kubični meter kosovnih odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 12.58 so na Zajčevi cesti v Komendi ob parkirišču gorele ciprese. Požar cipres v dolžini pet metrov so pogasili gasilci PGD Komenda in Moste.

Ob 13.52 so na Poti na most v Ljubljani gasilci PGD Sostro in GB Ljubljana pogasili požar podrasti v velikosti enega kvadratnega metra.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.51 je v Preradovičevi ulici v Mariboru zagorelo v zabojniku za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.43 se je v naselju Loče v občini Celje na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Šmartno v Rožni dolini so drevo razžagali in odstranili.

Ob 22.56 so na Ulici Alme Karlinove v Celju gasilci PGE Celje zaprli ventil na kurilni napravi iz katere je iztekala voda, ugasnili peč in odsvetovali nadaljnjo uporabo kurilne naprave.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.51 so na Industrijski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale odprli vrata sobe, v katero se je zaklenil dveletni otrok.

Izpostava Postojna

Ob 9.24 so v Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/