Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. januarja 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.14 je v Arji vasi, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli.

Izpostava Koper

Ob 13.15 se je pri lovski koči Dekani - Miši, občina Koper, na strmem klancu prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenih. Poškodovale so se tri osebe, dve od teh so reševalci oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.17 se je na relaciji Mengeš–Trzin, občina Mengeš, v krožišču prevrnilo tovorno vozilo s prikolico, ki je prevažalo lesene sekance. Gasilci PGD Kamnik, Mengeš in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali izteklo hidravlično olje, očistili vozišče, nudili pomoč policiji ter delavcem avto vleke pri dvigu in nalaganju tovornega vozila.

Ob 9.33 je na avtocesti pri izvozu Krtina, občina Domžale, voznik osebnega vozila zapeljal s ceste na travnato površino. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Domžale, odklopili akumulator in vozilo prestavili z brežine na rob cestišča.

Ob 20.55 se je na glavni cesti Litija–Ljubljana pri Zgornjem Hotiču, občina Litija, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri oskrbi poškodovane osebe in policistom pri razsvetljavi kraja dogodka, postavili vozilo na kolesa, ga odstranili z vozišča in skupaj z upravljalcem ceste počistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 13.40 so v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili so akumulatorje, nevtralizirali iztekli motorne tekočine ter reševalcem NMP Maribor pomagali pri oskrbi in prenosu ene poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.00 sta na cesti Murska Sobota–Tropovci, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so osvetljevali kraj dogodka, usmerjali promet in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 je v naselju Krkovo pri Karlovici v občini Velike Lašče gorel leseni drog telekomunikacijske napeljave. Požar so pogasili gasilci PGD Karlovica in Velike Lašče.

Ob 16.03 se je na Linhartovi cesti v Ljubljani kadilo iz stanovanja v 12. nadstropju večstanovanjske stavbe. Še pred prihodom gasilcev je manjši požar na kuhalni plošči pogasila stanovalka, ki je stanovanje tudi prezračila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so preventivno pregledali prostore.

Ob 17.04 je ob Podpeški cesti v Vnanjih Goricah v občini Brezovica gorel lesen pomožni objekt velikosti 10 x 20 metrov. Gasilci PGD Vnanje Gorice, Notranje Gorice - Plešivica in PGD Brezovica pri Ljubljani so požar pogasili, iznesli osem polnih jeklenk plina in goreče dele elementov ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 20.08 so v naselju Ruperče v občini Maribor gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Malečnik so pregledali objekt in ga varovali do izgoretja saj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.48 je v naselju Spodnja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, zagorelo v sušilnici za pelete. Požar so pogasili gasilci PGD Radlje ob Dravi in Vuhred.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.14 je v Srednjih Gameljnah v Ljubljani zagorela pnevmatika na zadnjem delu mestnega avtobusa. Voznik je z gasilnikom pogasil začetni požar. Gasilci GB Ljubljana, PGD Gameljne in Tacen so dokončno pogasili požar, ohladili območje požara ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 14.50 se je na stari železniški postaji v Soteski v občini Bohinj kadilo iz kupa sekancev. Gasilci PGD Nomenj in Gradišče so jih zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.45 je ob gozdu v bližini naselja Lukovek, občina Trebnje, gorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGD Trebnje in Lukovek so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 je v Ulici Gubčeve Brigade v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

   

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 20.41 se je v krožnem križišču na Čolnikovem trgu v Benediktu, občina Benedikt, s traktorja prevrnila prikolica, na kateri sta bili dve 1000 litrski cisterni napolnjeni z nafto. Iz ene cisterne se je po cestišču razlilo okoli 100 litrov goriva, ki so ga gasilci JZ GB Maribor nevtralizirali in izvedli vse ukrepe za preprečitev onesnaženja okolja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.22 je ob potoku Slatna v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pohodnica našla neeksplodirano topovsko granato torpedina, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora,  iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila  pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Ptuj

Ob 14.12 so v Šalovcih, občina Središče ob Dravi, našli neeksplodirano topovsko granato kalibra 105 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.21 so v ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili 2 osebi in dvigalo izklopili.

Ob 14.50 so v Gubčevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 19.20 so v Podlubniku v Škofji Loki gasilci PGD Stara Loka nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.42 je v Dvorjanah v občini Duplek večje drevo padlo v neposredno bližino enostanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so drevo razžagali in odstranili.

Ob 8.56 so v Gasilski ulici v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.03 je v naselju Starše v istoimenski občini preko ceste padlo večje drevo. Gasilci PGD Starše so drevo razžagali in odstranili ter očistili cestišče.

Ob 14.26 so na Koroški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in reševalcem NMP Maribor pomagali pri oskrbi in prenosu le-te.

Ob 14.34 so v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.28 so v naselju Črešnjevec ob Dravi, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.19 so v Ulici Iztoka Gerbca v Veržeju gasilci PGD Veržej iz prostora kurilnice izčrpali okoli 20 kubičnih metrov vode, ki je iztekla zaradi počene raztezne posode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 so v naselju Male Žablje, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina ob prisotnosti policije odprli vrata hiše in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 12.18 so v naselju Goričak, občina Zavrč, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 so na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja SV ter pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/