Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. januarja 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.58 je v naselju Črnova, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in v potok preventivno namestili pivnike.

Ob 18.59 sta v Medlogu v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 sta na Tovarniški cesti v Logatcu trčili osebni vozili, pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine, stabilizirali prevrnjeno vozilo, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Logatec.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.59 se je na avtocesti med priključkoma Trebnje zahod–Bič, občina Trebnje, prevrnilo osebno vozilo in obstalo na boku. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so voznika pregledali na kraju, nadaljnje oskrbe ni potreboval.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 13.19 so se na Savski cesti v Sevnici vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sevnica so pogasili požar, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so odsvetovali nadaljnje kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 6.45 je v Nušičevi ulici v Celju zagorelo v stanovanju stanovanjskega bloka. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so požar pogasili, prostore prezračili, jih pregledali s termovizijsko kamero ter iz stanovanja iznesli onemoglo osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.21 je ob Barjanski cesti v Ljubljani pri parkirišču gorela lesena lopa velikosti 3x4 metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali žarišča. Lopa je uničena.

Ob 12.10 se je na Grumovi ulici v Litiji zaradi napake pri izgradnji dimnika kadilo iz stanovanja. Gasilci PGD Litija so pregledali stanovanje, prezračili prostore in izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.36 je v naselju Martinje, občina Gornji Petrovci, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar, ki je uničil kuhinjo, so pogasili gasilci PGD Martinje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 so se v ulici Tumov drevored v Tolminu vnele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Ob 12.59 je v naselju Dombrava, občina Renče – Vogrsko, zagorelo v industrijskem objektu. Zaposleni so pogasili požar pred prihodom gasilcev JZ GRD GE Nova Gorica, ki so preventivno s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.05 je v naselju Srednji Dolič, občina Mislinja, zagorela žagovina v mizarski delavnici. Gasilci PGD Dolič Šentflorjan so požar pogasili, prekopali žarišče, prostor prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.19 je na Kovačičevi ulici v Kranju zagorelo v zabojniku za odpadke. Požar se je razširil na elektro omarico v fasadi in poškodoval plinsko inštalacijo. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili stanovalci. Gasilci GARS Kranj so do prihoda reševalcev NMP Kranj oskrbeli štiri osebe, ki so bile prekomerno izpostavljene dimu, s termovizijsko kamero pregledali okolico, izklopili elektriko in dovod plina, izmerili prisotnost plinov v objektu ter ga prezračili. Na kraju sta bila tudi dežurni električar in dežurni delavec plinarne.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.12 je na Bresterniški ulici v naselju Bresternica, občina Maribor, v stanovanjski hiši iz poškodovane cisterne v kanalizacijo iztekalo kurilno olje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so iz cisterne prečrpali olje, nevtralizirali razlito olje in oprali kanalizacijo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 15.30 so na Zasavski cesti v Kranju pri renovaciji poslovnega objekta našli 30 nabojev različnega kalibra iz obdobja JLA ter 1. in 2. svetovne vojne. Pripadnik NUS Gorenjske in Ljubljanske regije je najdene naboje odstranil in do uničenja shranil v skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.54 je v naselju Čepovan v občini Nova Gorica pri zemeljskem izkopu občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 149 milimetrov, mase 37,3 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne in ročno bombo, mase 0,2 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ptuj

Ob 21.12 je v Šikolah, občina Kidričevo, zaradi dotrajanosti obstajala nevarnost, da se podre ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šikole so s podporniki podprli ostrešje in zavarovali okolico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.53 so v Šaranovičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do poškodovane osebe. Reševalci so osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 so v naselju Mekinje nad Stično v občini Ivančna Gorica gasilci PGD Stična ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Gasilci so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.11 so na Koroški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 je na cesti Ajba–Potravno v občini Kanal ob Soči na vozišče padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Kanal.

Ob 13.28 je v bližini naselja Potoki v občini Kobarid traktor zdrsnil v potok. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnimi posegom poškodovani traktor izvlekli iz potoka.

Ob 17.42 so v naselju Dobrovo, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/