Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na 10. obletnici Društva lastnikov gozdov Sopota-Laško

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil tradicionalnega srečanja Društva lastnikov gozdov Sopota-Laško, ki je bilo letos še posebej slovesno – društvo je namreč praznovalo 10. obletnico delovanja.
Državni sekretar dr. Darij Krajčič na dogodku Društva lastnikov gozdov

Državni sekretar dr. Darij Krajčič na dogodku Društva lastnikov gozdov | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V okviru dogodka so se zvrstila predavanja o različnih temah: o možnostih uskladitve ciljev lastnikov gozdov in javnosti, da bo gospodarjenje s slovenskimi gozdovi okoljsko sprejemljivo, ekonomsko upravičeno in socialno vzdržno, o invazivnih vrstah v gozdnem prostoru, o sodobni negi gozda, kakor tudi o stanju in izzivih poslovnega povezovanja lastnikov za mobilizacijo lesa iz zasebnih gozdov ter o spletnem orodju MojGozdar.

Državni sekretar dr. Krajčič je v nagovoru izpostavil pomembnost društev lastnikov gozdov zaradi prostovoljnega članstva, kar pomeni, da jih druži iskren skupni interes. Delovanje teh društev je zato zelo odvisno od aktivnosti članov, posebej pa še od zavzetih posameznikov. »Za Društvo lastnikov gozdov Sopota Laško zagotovo velja, da zavzete posameznike ima, prav tako ima zainteresirane člane. Deset let predanega dela kaže rezultate, ki so prepoznani tudi širše v državi, saj spada društvo med najbolj aktivne,« je povedal državni sekretar.

Nabor aktivnosti Društva lastnikov gozdov Sopota-Laško se bo zagotovo še okrepil, saj postajajo društva pomemben sogovornik tako pri oblikovanju gozdne politike kot tudi pri njenem izvajanju. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si želi v društvih lastnikov gozdov, kakor tudi Zvezi lastnikov gozdov dobrega sogovornika, ki bo poleg zastopanja lastninskih interesov razumel tudi  socialno in ekološko vlogo gozdov ter dejstvo, da je biti lastnik gozda privilegij, ki ni dan vsakomur in v sodobni družbi pomeni prestiž.