Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. januarja 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.02 sta na poti med Voglom in Vratci, občina Bohinj, obtičala planinca, zaradi poledenelega snega. Planinca se nista poškodovala, nista mogla tudi sestopiti s sedla. Reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo vrvne tehnike pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.45 si je pri sestopu iz Gradiške Ture v občini Vipava občanka zlomila nogo. Reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prenesli v dolino do reševalnega vozila NMP Ajdovščina.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.13 so v kraju Stranice, občina Zreče, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Zreče so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenke, počistili vozišče, nevtralizirali razlite tekočine ter z vozišča odstranili poškodovana vozila.

Izpostava Kranj

Ob 6.09 je na cesti Golnik–Senično, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz jarka in postavili nazaj na cesto, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP ter nudili pomoč pri prenosu osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 sta v križišču Dolenjske in Lorenzove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo odbilo v poslopje trgovine. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih. Reševalci NMP Ljubljana so dve poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.46 je na primorski avtocesti pred priključkom Brezovica v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci DARS-a.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 23.27 je v naselju Dolnje Brezovo, občina Sevnica, v industrijskem objektu gorel obdelovalni stroj. Gasilci PGD Sevnica in Blanca so požar pogasili, prezračili prostore objekta, s termovizijsko kamero pregledali stroj in ostale prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 00.39 je na Celovški cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti okoli 3 x 4 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid so požar pogasili, prekopali požarišče, ga pregledali s termovizijsko kamero ter požarišče in bližnja ožgana drevesa zalili z vodo.

Ob 17.32 se je na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani kadilo iz delujočega pralnega stroja v stanovanju v večstanovanjski stavbi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so stroj izklopili iz električnega omrežja in svetovali obisk pooblaščenega serviserja. Stanovanje in objekt so preventivno pregledali.

Izpostava Maribor

Ob 19.40 so se na Tuškovi ulici v Mariboru vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar, ki je delno zajel tudi ostrešje in v prvem nadstropju strop okoli dimnika, so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.03 so v naselju Mali Slatnik, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas so nadzirali izgorevanje saj, pogasili požar, odstranili gorljive snovi okrog dimnika in okolico pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je prišlo do poškodbe dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 00.20 je v Bučah, občina Kozje, zagorel delovni stroj pod gospodarskim poslopjem. Požar so pričeli gasiti občani, nato pa so gasilci PGD Buče in Kozje dokončno pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.43 je pri naselju Črešnjevec pri Semiču, občina Semič, ob cesti gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Črešnjevec in Krvavčji vrh so pogasili požar, pregledali vozilo in okolico. Na kraju so bili prisotni policisti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.50 je v bližini Južne ceste v Izoli v vinogradu gorelo odpadno pohištvo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 14.37 so v Spodnji Brežnici v občini Poljčane gasilci PGD Poljčane pogasili požar, ki je poškodoval 10 metrov žive meje iz cipres.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.18 je v Bazoviški ulici v Ljubljani pri Osnovni šoli gorel koš za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 20.00 se je v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj, zaradi okvare na plinski napeljavi v nastanitvenem objektu sprožil javljalec plina. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so zaprli glavni plinski ventil, evakuirali obiskovalce, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Gasilci so odsvetovali uporabo plinske naprave do ustreznega pregleda. Po intervenciji so se gostje vrnili v objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.55 je na parkirnem prostoru ob Vojkovi ulici v Idriji iz parkiranega vozila iztekala hladilna tekočina. Gasilca PGD Idrija sta onesnaženo parkirišče v velikosti 100 m2 posula z absorbentom in poskrbela za čiščenje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.53 so v okolici vasi Hudi Log, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Ljubljanske in Notranjske regije pričeli z detekcijo terena. Našli in odstranili so 43 različnih kosov ubojnih sredstev, v skupni teži 165,28kg, italijanske in avstro ogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vonje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.39 so v naselju Vrzdenec, občina Horjul, gasilci PGD Vrzdenec nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in jo prenesli do reševalnega vozila s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 10.02 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe in policistom omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.38 je na Seidlovi cesti v Novem mestu v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom odprli dvigalo in rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/