Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. januarja 2023.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.52 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Bovca, 80 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Bovec in Kobarid.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 1.38 se je v naselju Zidani most, občina Laško, na železniški postaji prevrnil tovorni vagon naložen s transformatorsko postajo. Pri tem se je huje poškodovala ena oseba, ki je s komandnim delom kabine specialnega vagona padla okoli deset metrov globoko na brežino reke Save. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, z vrvno tehniko z brežine rešili poškodovano osebo. Gasilci so pregledali vodno površino reke Save do Radeč, zaradi morebitnega razliva naftnih derivatov. Nastala je večja materialna škoda. Zaradi poškodovanih tirov je bil moten železniški promet na relaciji Ljubljana–Maribor. Ob 10.59 so gasilci s pomočjo čolna iz vode izvlekli kabino, ki je ponoči v železniški nesreči padla v reko Savo. Na gladino reke so namestili vpojna črevesa, zaradi manjšega iztekanja nafte in hidravličnega olja. Ob 14.06 so gasilci ponovno posredovali na kraju železniške nesreče, ker je iztekala nafta iz rezervoarja poškodovane izredne vlakovne kompozicije. Ustavili so iztekanje, prečrpali vsebino rezervoarjev in zamenjali vpojna črevesa in pivnike.

 

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.31 se je v naselju Legen v občini Slovenj Gradec sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjski hiši. Gasilci PGD Legen so odstranili grmovje, plazišče velikosti 10 x 10 metrov prekrili s folijo ter skopali drenažne jarke.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.20 je na pobočju Sabotina v občinah Nova Gorica in Brda potekalo iskanje pogrešanega gorskega tekača, tekmovanja Corsa della Bora. Posredovali so reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in reševalci HRI MO Nova Gorica. Ob 23.44 so pogrešanega našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.55 sta v glavnem križišču v Podsredi, občina Kozje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi osebe, odklopili akumulatorja ter z vpojnimi sredstvi posuli vozišče in preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin.

Izpostava Kranj

Ob 0.45 se je v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč pri osvetljevanju kraja dogodka policistom PU Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.42 se je v Volčji Dragi v občini Renče - Vogrsko osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V vozilu ni bilo nikogar, tako da pomoč  ševalcev NMP ni bila potrebna.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.38 je v naselju Trstenik, občina Šentrupert, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se večkrat prevrnilo, obstalo na boku ter zagorelo. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in odklopili akumulator. Reševalci NMP ZD Trebnje so poškodovanega voznika oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.26 je v Podplatu v občini Mežica voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste, pri čemer se je vozilo prevrnilo na streho. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč drugim enotam. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.50 je na Starem trgu v Slovenskih Konjicah zagorela luč javne razsvetljave. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili elektriko ter pogasili požar.

Ob 20.45 je na Kardeljevem trgu v Velenju zagorelo na balkonu večstanovanjske stavbe. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci sami pogasili začetni požar. Gasilci PGD Velenje in PGE Velenje so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je bilo uničen inventar na balkonu in steklo na oknu.

Izpostava Kranj

Ob 5.35 je v Puštalu, občina Škofja Loka, gorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Stara Loka, Škofja Loka in GARS Kranj so požar pogasili.

Ob 11.39 so v Goričah, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Goriče so ogenj pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.12 je v naselju Škrjanče, občina Ivančna Gorica, gorel zapuščen objekt. Gasilci PGD Stična in Šentvid pri Stični so požar pogasili, premetali posamezna žarišča in jih dodatno zalili z vodo. Ob 7.32 je ponovno zagorelo, gasilci so požarišče pregledali in dokončno pogasili.

Ob 10.14 so v ulici Borca Petra v Ljubljani zagorele saje v dimniku objekta mesnice, pri čemer je zadimilo kletne prostore. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Kozarje na kraj, v dimniku ni bilo več požara. Gasilci so pregledali dimnik ter okolico, prezračili prostore ter odsvetovali kurjenje v peči do prihoda dimnikarja.

Ob 10.54 je v Cerkovniku v občini Šmartno pri Litiji zagorelo ob krušni peči. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so pogasili požar in do prihoda reševalcev NMP Litija nudili pomoč osebi, ki se je nadihala dima. Zaradi poškodb elektro omarice ob peči je bil na kraj napoten dežurni delavec Elektro podjetja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.33 je v Vučji vasi, občina Križevci, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vučja vas so počakali, da so saje izgorele, očistili dimnik in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.22 je v Runkovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Zgornja Šiška in GB Ljubljana.

Ob 1.42 je v ulici Zvezda v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid so požar, ki je eno vozilo uničil in delno poškodoval sosednje, pogasili, ohladili steno garaže, poškodovanemu vozilu odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.58 so v Opekarniški ulici v Celju na strehi nakupovalnega centra zagoreli fotovoltaični paneli. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj, izklopili razsmernike električnega toka ter odredili delno evakuacijo nakupovalnega centra.

Izpostava Kranj

Ob 16.38 so na Fužinski cesti pri muzeju na Jesenicah gorela plastična igrala. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.03 je v naselju Podgrad, občina Novo mesto, na travniku zagorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Podgrad—Mehovo so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 15.52 je na Don Boskovem trgu v Celju zagorel komunalni zabojnik za smeti. Gasilci PGE Celje so ogenj pogasili.

Ob 16.12 je v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju zagorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGE Celje so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.07 so v Clevelandski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč komunalni zabojnik za odpadke.

Ob 19.33 so v Jelovškovi ulici na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika pogasili vsebino betonskega koša za odpadke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.26 je na Cvetkovi cesti v Cerknem, zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Cerkno so požar pogasili. Zabojnik je nepoškodovan.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.59 so v okolici vasi Hudi Log, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Ljubljanske in Notranjske regije pri detekciji terena našli in odstranil na varno 25 različnih kosov ubojnih sredstev, skupne mase 111,695 kg, italijanske, nemške in avstro-ogrske izdelave, ostanke obdobij 1. in 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.06 je v gozdu ob ulici Kettejev drevored v Novem mestu občan našel več kosov NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varnem kraju uničili ročno bombo, vžigalnik minometne granate, vžigalnik topovske granate ter 12 kosov pehotnega streljava, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.10 so v Markovi ulici v Bertokih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 12.09 so v naselju Kukava, občina Juršinci, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter reševalcem NMP Ptuj omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 12.32 je v naselju Krčevina pri Vurberku, občina Ptuj, nagnjeno drevo ogrožalo garažo ob počitniški hiši. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so s pomočjo avto lestve drevo razžagali in odstranili.

Ob 13.14 so v naselju Veličane, občina Ormož, gasilci PGD Ivanjkovci nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe od reševalnega vozila do stanovanjske hiše.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.23 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/