Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. januarja 2023.

Potresi

 

Ob 16.21 in 20.09 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potresa v bližini Metlike, 80 km jugovzhodno od Ljubljane, in sicer prvega z magnitudo 2,0 in drugega z magnitudo 1,1. Ocenjujejo, da intenziteti (učinki) potresov nista presegli IV. stopnje. Po prvih podatkih so ju čutili predvsem prebivalci občin Metlika, Črnomelj in Semič.

 

Močan veter

 

Izpostava Maribor

 

Ob 13.33 so na Ptujski cesti na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Pragersko namestili nekaj strešnikov, ki jih je močan veter odnesel s strehe stanovanjske hiše.

 

Ob 13.34 je v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici močan veter poškodoval pločevinasto kritino objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so kritino ponovno pritrdili.

 

Ob 13.43 so v naselju Krasna, občina Poljčane, gasilci PGD Poljčane na stanovanjski hiši popravili vetrno oblogo in namestili nekaj strešnikov, ki jih je odkril veter.

 

Ob 14.22 so na Trgu svobode v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica s cestišča odstranili strešno kritino, ki je padla na cestišče.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

 

Izpostava Kranj

 

Ob 8.35 je na pobočju Jerebikovca, naselje Zgornja Radovna, občina Kranjska Gora, pohodnik opazil posmrtne ostanke neznane osebe. Gorski reševalci GRS Mojstrana so skupaj z očividcem in policijo posmrtne ostanke dlje časa pogrešane osebe predali pristojnim službam.

 

Požari v objektih

 

Izpostava Brežice

 

Ob 19.37 je v Gornjem Lenartu, občina Brežice, zagorela pozabljena hrana v pečici. Gasilci PGD Brežice okolica so iznesli zažgano hrano iz objekta s termovizijsko kamero pregledali prostor, ga prezračili in izvajali gasilsko stražo.

 

Izpostava Ljubljana

 

Ob 7.33 so na Kersnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto pregledali in prezračili zadimljene skupne prostore objekta. Dim je bil posledica odvrženega ogorka v košu za smeti, ki ga je pred prihodom gasilcev že pogasil stanovalec objekta.

 

Ob 20.09 je na Požarnicah v občini Brezovica zagorelo v objektu kadilnice za meso. Požar so pogasili gasilci PGD Vnanje Gorice, Brezovica in Notranje Gorice Plešivica.

 

Izpostava Maribor

 

Ob 19.40 so v naselju Zgornja Bistrica, občina Slovenska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Zgornja Bistrica so počakali do izgoretja saj, pregledali okolico dimnika in očistili dimniško tuljavo.

 

Izpostava Nova Gorica

 

Ob 2.17 je v Žapužah v občini Ajdovščina zagorela fasada montažnega stanovanjskega objekta v izgradnji. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so požar pogasili in opravili pregled z termovizijsko kamero.

 

Izpostava Postojna

 

Ob 16.24 je na Novi cesti v Divači zagorelo olje na štedilniku. Gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana so pogasili požar, ki je zajel del kuhinjskih elementov, iznesli zažgano olje ter pregledali in prezračili prostor.

 

Izpostava Ptuj

 

Ob 19.37 so v naselju Zgornje Jablane, občina Kidričevo, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jablane in Talum Kidričevo so s pomočjo dvigala očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali celoten dimnik ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarjev.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

 

Izpostava Novo mesto

 

Ob 17.53 je v bližini naselja Hudo, občina Novo mesto, pod daljnovodi gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov.

 

Izpostava Ptuj

 

Ob 19.07 je v naselju Grajenščak, občina Ptuj, gorel kup vejevja na travniku. Gasilci PGD Grajena so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

 

Izpostava Ljubljana

 

Ob 4.22 je na Vilharjevi cesti v Ljubljani med voznima pasovoma na prehodu za pešce gorel zabojnik za zbiranje papirja. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Ob 17.36 sta v Gabrovki, občina Litija, zraven veterinarske postaje gorela zabojnika za odpadke. Požar, ki je uničil zabojnika, so pogasili gasilci PGD Gabrovka. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Izpostava Nova Gorica

 

Ob 20.12 na Vojkovi cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZGRD Nova Gorica pogasili gorečo vsebino komunalnega zabojnika za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

 

Izpostava Celje

 

Ob 15.42 je v Zidanem Mostu, občina Laško, iz poškodovane železniške kompozicije iztekala kislina iz dveh akumulatorjev. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so na dostopnem delu kompozicije odstranili akumulatorja ter preprečili nadaljnje iztekanje, na delu, kjer kompozicija delno visi nad reko Savo in obstaja možnost prevrnitve, pa so gasilci namestili dodatna vpojna sredstva, ki bodo ulovila rahlo iztekanje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

 

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 je občan nad Mirnom, občina Miren-Kostanjevica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno štiri topovske vžigalnike in pet ročnih bomb v skupni masi 10,85 kg. Nevarne najdbe so italijanskega in avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

 

Izpostava Murska Sobota

 

Ob 13.08 je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji RTP Ljutomer na izvodu VOD Ormož brez električne energije ostalo 1641 odjemalcev. Okvaro so ob 15.53 odpravili delavci Elektro Maribor.

 

Ob 14.00 je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji RTP Murska Sobota na izvodu VOD Selo ostalo brez električne energije 1630 odjemalcev. Delavci Elektro Maribor so ob 15.27 okvaro odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

 

Izpostava Celje

 

Ob 15.25 so gasilci PGD Slovenske Konjice na križišču Škalske in Liptovske ceste v Slovenskih Konjicah odstranili večjo vejo, ki je visela z drevesa in ogrožala mimoidoče.

 

Izpostava Ljubljana

 

Ob 15.39 se je pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico, občina Ljubljana, zagozdil kontejner za embalažo. Gasilci GB Ljubljana so ga potegnil iz vode na brežino.

 

Ob 19.05 so na Jamnikarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

 

Izpostava Maribor

 

Ob 13.26 je v Zgornji Koreni v občini Duplek večje drevo padlo na cestišče in pri tem poškodovalo javno razsvetljavo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Korena so drevo razžagali in odstranili. O poškodovani javni razsvetljavi je bila obveščena dežurna služba.

Ob 14.19 so v naselju Jablance, občina Duplek, gasilci PGD Korena s cestišča odstranili podrto drevo.

 

Izpostava Postojna

 

Ob 16.18 so na Erazmovi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata sobe, v katero se je zaklenil otrok.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

 
 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/