Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. januarja 2023.

Poplave

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.31 je v Moravskih Toplicah meteorna voda zalila kletne prostore apartmajskega objekta. Gasilci PGD Moravske Toplice so prečrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 18.32 je v naselju Breg, občina Majšperk, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Majšperk so izčrpali okoli 5 kubičnih metrov vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.19 je v naselju Brnica, občina Hrastnik, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hrastnik so preusmerili meteorno vodo, prečrpali vodo iz objekta in očistili odtočne jaške.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.58 je Enota vodnikov reševalnih psov pri Kinološki Zvezi Slovenije posredovala pri iskanju pogrešane osebe v naselju Stanjevci, občina Gornji Petrovci. Ob 21.37 so pogrešano osebo našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.15 je v bližini naselja Šmarčna, občina Sevnica, pri vzvratni vožnji tovorno vozilo s prikolico zdrsnilo z vozišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji in delavcem avtovleke pri izvleki vozila na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 11.03 sta na Kidričevi ulici v Celju trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči je ena oseba podlegla poškodbam, ena oseba pa je bila poškodovana.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.56 je na gorenjski avtocesti, med priključkoma Ljubljana - Šmartno in Vodice, smer Kranj, voznik z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP. Ti so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 9.27 so na cesti Škofljica–Kočevje pri Gradišču, občina Škofljica, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi štirih ponesrečenih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 20.40 sta v Žicah v občini Sveta Ana trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.37 so na cesti Tišina–Murska Sobota, občina Murska Sobota, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, usmerjali promet, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 so na cesti Kanal–Ročinj v občini Kanal ob Soči trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine, eno vozilo izvlekli nazaj na vozišče. Pomoč so nudili tudi policiji in reševalcem NMP Nova Gorica, ki so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in jih prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 8.57 je v naselju Spuhlja v občini Ptuj osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 03.31 je na Partizanski cesti v Velenju zaradi okvare grelca zagorelo na stroju v hali podjetja. Gasilci PGE Velenje so pogasili požar, pregledali stroj in bližnjo okolico.

Ob 15.53 je v naselju Požnica, občina Laško, zagorela elektro omarica na zapuščeni stanovanjski hiši. Gasilci PGD Laško so požar, ki se je razširil po fasadi proti ostrešju, pogasili in po izklopu električne energije pregledali celotni objekt.

Izpostava Postojna

Ob 16.05 je Pod Sedovnikom v Sežani v stanovanjskem objektu zagorelo v dimniku kamina. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so zavarovali kraj dogodka, izmerili prisotnost plinov in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 6.18 so se v naselju Podgorci v občini Ormož vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velika Nedelja in Podgorci so dimnik varovali do izgoretja saj in nudili pomoč dežurni dimnikarski službi pri pregledu dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 6.05 je na avtocesti Koper–Ljubljana pred predorom Kastelec, občina Koper, zagorel osebni avtomobil. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.47 je na Cesti komandanta Staneta v Litiji na otroškem igrišču gorela vsebina betonskega koša za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Litija.

Ob 14.15 je na Tomšičevi ulici v Ljubljani v parku gorel koš za smeti. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana ognja ni bilo več zaznati, vsebino so prelili z vodo in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.38 je na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici na parkirnem prostoru iztekalo hidravlično olje iz počene cevi dvigala tovornega vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so nevtralizirali po vozišču izteklo tekočino in razmastili okoli 40 kvadratnih metrov parkirišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 12.48 so na Slovenski cesti v Središču ob Dravi naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta neeksplodirano ubojno sredstvo odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.59 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.11 so v Gorjančevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 06.37 je v Ljubljanski ulici v Mariboru v enem izmed stanovanj iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so vstopili v stanovanje in zategnili spoj na vodovodni inštalaciji.

Ob 9.08 je na Grajskem griču v naselju Limbuš, občina Maribor, padlo drevo na elektroenergetske vodnike. Gasilci JZ GB Maribor Drevo so skupaj z dežurnimi delavci Elektra odstranili drevo.

Ob 14.11 so v naselju Sladki vrh v občini Šentilj gasilci PGD Paloma s tehničnim posegom vstopili skozi priprto okno, odprli vrata sobe in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.55 je v naselju Mali Cirnik pri Šentjanžu, občina Šentrupert, v stanovanjski hiši padla in se poškodovala starejša oseba. Gasilci PGD Šentrupert so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in reševalcem NMP Trebnje omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.09 je v Obrežu, občina Središče ob Dravi, začela zamakat streha na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Obrež so s folijo prekrili okoli 30 kvadratnih metrov strehe in tako preprečili nadaljnjo zatekanje.

Meteorološko stanje in napoved

 
Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/