Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. januarja 2023

Močan veter

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.17 se je v naselju Hrastje-Mota pri ribiškem domu, občina Radenci, drevo podrlo čez osebno vozilo, še eno drevo pa je nevarno viselo nad cesto. Gasilci PGD Hrastje Mota so obe drevesi odstranili.

Ob 15.09 je v naselju Grad sunek vetra na vozišče podrl štiri drevesa. Drevesa so odstranili gasilci PGD Grad.

Ob 15.51 je v naselju Grad sunek vetra na garažo podrl drevesi. Podrti drevesi so odstranili gasilci PGD Grad.

Ob 16.57 se je v bližini naselja Vidonci, občina Grad, podrlo drevo na cesto. Drevo so odstranili gasilci PGD Vidonci.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.36 sta v križišču Miheličeve ceste in izvoz Brod, iz gorenjske avtoceste v občini Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Ljubljana oskrbeli lažje poškodovano osebo, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom. 

Ob 12.31 sta v Šubičevi ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Ljubljana nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. 

Ob 18.36 sta na Zasavski cesti v Litiji trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Postojna 

Ob 17.09 sta na avtocesti med Razdrtim in Senožečami, občina Divača, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali izlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji, DARS-u in reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 12.16 sta v naselju Zg. Hajdina, občina Hajdina, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.45 je na Cesta v Loke v Mozirju zagorel pomožni gospodarski objekt velikosti 12 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Mozirje so pogasili objekt, s termovizijsko kamero pregledali okolico in nudili pomoč policiji. Pomožni gospodarski objekt je poškodovan.

Ob 20.49 je v naselju Paški Kozjak, občina Velenje, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Velenje, PGD Šalek, Velenje, Vinska Gora in Bevče so požar pogasili, prezračili in pregledali objekt ter začasno prekrili streho.

Izpostava Kranj

Ob 21.18 so se v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamna Gorica in Kropa so požar pogasili in odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.49 je v Ulici bratov Komel v Ljubljani gorelo v dimniški tuljavi. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Uporabnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 18.04 je v naselju Križ v občini Komenda zagorel električni grelnik v podstrešju kulturnega doma. Gasilci PGD Križ, Komenda in Moste so požar pogasili in prezračili prostore.

Ob 18.57 so se v naselju Blatna Brezovica, občina Vrhnika, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Blatna Brezovica so goreče saje pogasili, dimnik očistili in preventivno pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.59 je na Kozarski cesti v Ljubljani gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Kozarje in GB Ljubljana so požar, ki je uničil motorni in potniški del vozila ter poškodoval nadgradnjo, pogasili in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 5.37 so v gozdu nad zdravstvenim domom v Tržiču opazili ogenj. Gasilci PGD Tržič in Bistrica pri Tržiču so ugotovili, da je najverjetneje zagorelo zaradi pretrganega električnega vodnika. Požar so pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.12 je bil v Prvomajski ulici v Novi Gorici na gradbišču gorel odpadni materiala. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 14.25 je v Ulici Borisa Winterja v Slovenski Bistrici, zaradi poškodbe plinske napeljave uhajal plin iz omrežja v objektu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in upravljalec plinovodnega omrežja in instalacij so preprečili uhajanje, z detektorjem preverili morebitno prisotnost plinov v objektu in ga prezračili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 10.09 so na površini potoka Lačni potok pri Dolenji Stari vasi, občina Šentjernej, opazili rjavo peno. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so pregledali območje in izmerili ph vrednost, katera je bila v normalnih mejah. Na kraju so bili prisotni policisti. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 sta na območju naselja Lokvica v občini Miren-Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja, najdene tri topovske granate, kalibra 149 mm in dve topovski granati, kalibra 65 mm, v skupni teži 43,4 kg. Nevarne najdbe italijanskega izvora izvirajo iz obdobja 1.svetovne vojne.

Ob 13.09 je v naselju Hudi Log v občini Miren-Kostanjevica občan v gozdu našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila tri topovske granate, kalibra 75 mm in topovski vžigalnik, kalibra 75 mm, v skupni teži 20,58 kg. Nevarne najdbe italijanskega izvora, iz obdobja 1.svetovne vojne, so prepeljali v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.25 so na cesti v naselju Strmec, občina Luče, gasilci PGD Luče razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 14.55 so v Ulici Tončka Dežmana v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 so v naselju Loka pri Mengšu, občina Mengeš, gasilci PGD Loka pri Mengšu nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.45 so v Ulici Pohorskega odreda v Zg. Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zg. Polskava nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Ob 22.43 so na Kidričevi cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s pomočjo avtolestve vstopili v stanovanje, odprli vrata stanovanja in tako omogočili sorodnikom vstop do obelele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.10 so na Radgonski cesti v Radencih gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata objekta in omogočili policiji in reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 2.34 so v Naselju Aleša Kaplje v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik razžagala in odstranila drevo, ki je oviralo promet na lokalni cesti.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/