Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. januarja 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 4.50 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,7 v bližini Dolenjskih Toplic, 50 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci okolice Dolenjskih Toplic.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 15.05 so v naselju Šikole v istoimenski občini gasilci PGD Šikole nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.01 sta na avtocesti v predoru Ločica v smeri Ljubljane trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so pregledali osebe udeležene v prometni nesreči, ki pa niso utrpele večjih poškodb.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.58 se je na cesti Kamnik–Ločica v naselju Soteska, občina Kamnik, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Zaradi prometne nesreče je bila cesta eno uro zaprta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.41 sta na hitri cesti od Bazare proti Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica. Poškodovana je bila ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.00 so v Črnovi, občina Velenje, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Velenje, PGD Bevče in Vinska gora so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.59 je v Stegnah v Ljubljani zagorela baraka velikosti okoli 13 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana so požar, ki je barako uničil v celoti, pogasili, odstranili material, prekopali požarišče in ga dodatno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.30 je na Ljubnu v Uršnih selih, občina Novo mesto, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Uršna sela in Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar, ki se je iz dimnika razširil na ostrešje ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.05 je na Koroški cesti v Dravogradu na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Dravograd.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.44 je v naselju Martjanci, občina Moravske Toplice, gorela vsebina koša za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Martjanci in Moravske Toplice.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 sta v Kromberku, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdena tri različna neeksplodirane ubojna sredstva, skupne mase 53,95 kg, angleške in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.42 je krajan v bližini mirenskega gradu v naselju Miren, občina Miren - Kostanjevica, našel italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 32,3 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.08 so v Kajuhovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 22.24 sta na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Jesenice so iz dvigala s tehničnim posegom rešili osebi in psa, dvigalo izklopili iz delovanja ter o dogodku obvestili pristojnega serviserja dvigal.

Ob 22.26 je v naselju Letenice, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo z gozdne poti v blato. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na pot.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 so na Trgu na Stavbah v Litiji gasilci PGD Litija odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Litija omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/