Skoči do osrednje vsebine

Informativni dan o predlogu strategije Digitalna Slovenija 2030

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je danes organizirala spletni informativni dan o predlogu strategije Digitalna Slovenija 2030, ki se ga je udeležilo več kot 150 predstavnikov različnih institucij, akademske sfere, civilne družbe in zainteresirane javnosti.

Za uvod v informativni dan je državna sekretarka na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić zbranim predstavila glavne usmeritve predloga strategije Digitalna Slovenija 2030 (v nadaljevanju DSI2030). Na vnaprej posredovana vprašanja so nato več kot 150 udeležencem odgovorili tako ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh kot njeni strokovni sodelavci Mojca Štruc, dr. Til Rozman, Primož Ferjančič, mag. Jurij Dolžan, dr. Polonca Blaznik, mag. Aleš Veršič ter z Ministrstva za javno upravo RS dr. Karmen Kern Pipan.

DSI 2030 predstavlja krovni strateški dokument Vlade Republike Slovenije na področju horizontalne digitalne preobrazbe. V predlogu strategije DSI2030 so upoštevane potrebe različnih segmentov družbe oziroma različnih ciljnih skupin. Predlog naslavlja gospodarski razvoj, napredek in konkurenčnost, hkrati pa javnim institucijam, lokalnim skupnostim in posameznikom zagotavlja potrebna sredstva in vire, ki bodo omogočili sočasno vstopanje v digitalno napredno družbo in izkoriščanje prednosti digitalnih tehnologij. Konkretne izzive posameznih področij (kot so zdravstvo, kmetijstvo in okolje) bodo naslovili področne strategije oziroma akcijski programi digitalne preobrazbe. Nacionalni program projektov, ki ga razumemo kot akcijski načrt strategije Digitalna Slovenija 2030, bo zajemal ključna področja digitalne preobrazbe ter ukrepe s finančnimi posledicami z letnimi kazalniki do 2030 ter bo pripravljen najkasneje v enem letu po sprejetju strategije.

Za upravljanje izvajanja strategije DSI2030 bo odgovorno Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Vabimo vas, da pripombe, predloge ali dopolnitve k osnutku DSI2030 posredujete do vključno 24. januarja 2023 na naš elektronski naslov gp.sdp@gov.si. Javna obravnava traja 14 dni. Nekaj vsebin je bilo obravnavanih že pred sprejetjem področnih strategij in akcijskih načrtov, medtem kot smo za vsebini, ki še nista bili obravnavani, v začetku decembra 2022 izvedli tri delavnice s širšimi deležniki.