Skoči do osrednje vsebine

Začetek enoletnih meritev kakovosti zraka v Občini Ilirska Bistrica

Agencija za okolje je postavila merilnika za enoletne meritve kakovosti zraka v Občini Ilirska Bistrica.

Meritve potekajo na dveh merilnih mestih. V Rečici pri Ilirski Bistrici smo postavili avtomatski merilnik delcev. Na spletni strani Agencije za okolje so na voljo sprotne urne ravni delcev PM2,5 in PM10.

Na drugem merilnem mestu, ob Gregorčičevi cesti, smo postavili vzorčevalnik delcev PM10. Ta merilnik ni avtomatski, ampak se delci PM10 24 ur zbirajo na filtru. Po vzorčenju filtrov najprej določimo dnevno raven delcev PM10 nato pa filtre kemijsko analiziramo v Kemijsko analiznem laboratoriju. Določimo masno koncentracijo delcev in njihovo sestavo (težke kovine, kationi, anioni, PAH-i, elementni in organski ogljik ter levoglukozan). Na spletni strani bomo enkrat mesečno objavili podatke o ravneh delcev in njihovih kemijskih analizah

Vse rezultate kemijske analize bomo po končanih enoletnih meritvah obdelali z receptorskim modelom in določili emisijske vire delcev PM10. O tem bomo pripravili tudi poročilo z vsemi rezultati in zaključki enoletnih meritev.

Načrtujemo, da bomo v Občini Ilirska Bistrica vzpostavili stalno merilno mesto z avtomatskimi meritvami delcev PM2,5 in PM10. Če se bo lokacija ob Gregorčičevi po enoletnih meritvah izkazala za ustrezno, bo na tem mestu postavljena stalna merilna postaja.