Skoči do osrednje vsebine

Varno na snegu med zimskimi počitnicami

Pred nami so zimske šolske počitnice, ki jih bodo šolarji preživeli tudi na snegu in smučiščih. Kljub razigranosti in počitniški sproščenosti pa ne pozabimo na varnost bodisi na urejenem smučišču bodisi na bližnjem zasneženem hribu.

Počitniški dnevi na snegu naj bodo varni in brez nesreč. V smučarski sezoni 2021/2022 je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve prejel 1029 zapisnikov o nesrečah na smučiščih, v katerih je bilo udeleženih 1053 oseb. Večina udeležencev (889) je pri tem dobila lahke telesne poškodbe (največ je bilo zvinov, udarnin in zlomov), 103 pa hude. Nobena od nesreč se na srečo ni končala s smrtjo. Po starosti je bilo med udeleženci v nesrečah največ mladih, in sicer jih je bila več kot tretjina starih med 11 in 20 let.

Na smučišču prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti in vremenskim razmeram. Posebno pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje začetnike. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njeno uporabo pa priporočamo tudi odraslim.

Na smučišču upoštevajte deset mednarodnih vedenjskih pravil.

Ilustracija Mikija Mustra. Na njej v zimski opremi (smuči in čelada) Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja gazijo v snegu na hrib.

Varno na snegu | Avtor: Ilustracija Mikija Mustra za Smučarsko zvezo Slovenije