Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju od 25. do 26. januarja 2023. To je bilo prvo srečanje CVO v sklopu švedskega predsedstva, ki bo vodilo razprave na delovnih skupinah Sveta Evropske unije v naslednji polovici leta.
Matjaž Guček na zasedanju vodij veterinarskih služb

Matjaž Guček na zasedanju vodij veterinarskih služb | Avtor: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

1 / 2

Na zasedanju je švedsko predsedstvo predstavilo prednostne naloge, ki zajemajo splošno temo o trajnostni pridelavi hrane živalskega izvora. Ponovno bo v ospredju dobrobit živali in spodbujanje k odgovorni uporabi protimikrobnih sredstev v veterini. Z vidika dobrobiti živali je bila obravnavana dobrobit svinj ob namestitvi v reji. Svoje dobre prakse sta predstavili Danska in Nemčija. Slovenija je izpostavila pomen prenosa dobrih praks in znanj na tem področju med državami članicami. Prav tako pa je pomembna zaščita notranjega trga Evropske unije (EU) in vpliv na tretje države pri upoštevanju dobrobiti v rejah.

Švedsko predsedstvo bo nadaljevalo delo predhodnih predsedstev na področju zdravja živali, kjer bo v ospredju aviarna influenca v povezavi s preventivnim cepljenjem in biovarnostjo na gospodarstvih. Prav tako bo pomembna tema afriška prašičja kuga in zajezitev širjenja bolezni. Na zasedanju je Grčija poročala o zadnjem izbruhu bolezni v bližini Bolgarije.

V maju 2023 bo potekala Generalna skupščina Svetovne organizacije za zdravje živali (angleško World Organisation for Animal Health - WOAH). Švedsko predsedstvo bo v sklopu naslednjih zasedanj CVO skupine vodilo razprave in uskladitve EU stališč v pripravi mednarodnih standardov na področju zdravja živali.


Naslednje zasedanje CVO bo potekalo marca v Bruslju.