Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. februarja 2023.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 6.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Ilirske Bistrice, 55 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ilirske Bistrice in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Novo mesto

Ob 19.07 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Mokronoga, 47 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Mokronoga in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 19.11 se je na območju smučišča Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu huje poškodoval občan. Reševalci GRS Kranj in Kamnik so v sodelovanju z reševalci NMP Kranj občana oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.45 je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli na Jesenicah delavec padel z višine v industrijskem obratu. Gasilci GARS Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Ponesrečenca so reševalci NMP Jesenice prepeljali v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 so v naselju Jezero, občina Brezovica, gasilci PGD Jezero nudili pomoč onemogli osebi. Gasilci so oskrbeli onemoglo osebo do prihoda reševalcev NMP in pomagali pri prenosu le te do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 23.15 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu starejše osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.14 je v naselju Žirovski Vrh svetega Urbana, občina Gorenja Vas – Poljane, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja Vas so vozilo stabilizirali, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila in s pomočjo vrvne tehnike vozilo izvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.17 je v kraju Očeslavci, občina Gornja Radgona, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v prepust in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč delavcem avto vleke in policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 17.21 sta v križišču na izhodu z avtoceste pri naselju Senožeče, občina Divača, trčili osebni vozili in kombinirano vozilo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, rešili ukleščeno osebo iz osebnega vozila, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policistom in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. V nesreči je bil voznik osebnega avtomobila huje telesno poškodovan in bil prepeljan v SB Izola, voznik kombiniranega vozila pa je bil lažje poškodovan.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.56 je na Planini na Pohorju, občina Zreče, zagorel drog daljnovoda. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali okolico. Na kraju je bil dežurni delavec Elektro podjetja.

Ob 6.58 je v Spodnji Rečici, občina Laško, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško in Rečica so požar pogasili, iz kurilnice iznesli gorljiv material, prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost škodljivih plinov.

Ob 23.15 so v Gregorčičevi ulici v Celju gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so požar pogasili, prezračili stanovanjske prostore in opravili meritve s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 so v Moskovski ulici v Ljubljani zagorele saje v dimniku gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in nudili pomoč dimnikarski službi.

Izpostava Ptuj

Ob 19.42 so v naselju Stražgonjca, občina Kidričevo, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šikole in Talum Kidričevo so očistili peč, pregledali dimnik s termovizijsko kamero, izmerili vsebnost ogljikovega monoksida v prostoru ter odsvetovali stanovalcem kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.16 je v naselju Hraše, občina Radovljica, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Lesce in Hlebce so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Postojna

Ob 19.27 je na avtocesti pri Razdrtem, pri razcepu Nanos, občina Postojna, gorelo terensko vozilo s pripetim priklopnikom, na katerem je bilo naloženo osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, požar na terenskem vozilu pogasili ter rešili priklopnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je v bližini naselja Solkan, občina Nova Gorica, gorel kup vejevja. Požar na površini okoli desetih kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.39 je v naselju Vrtojba, občina Šempeter – Vrtojba, gorela vsebina v zabojniku za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 10.56 so v naselju Mala Bukovica, občina Ilirska Bistrica, na farmi gasilci PGD Ilirska Bistrica izmerili prisotnost ogljikovega monoksida. Zaradi povišane vrednosti so gasilci prezračili prostore.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.21 so v Bračičevi ulici na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom ob prisotnosti policije vstopili v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.06 so na lokalni cesti Velika Kostrevnica-Primskovo, pri naselju Kopačija, občina Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Primskovo s ceste odstranili podrto drevo in sprostili promet.

Ob 10.10 so na Koseskega ulica v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 8.25 so v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gasilci PGD Dvorjane nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 so na lokalni cesti Gorenji Novaki–Robidnica, občina Cerkno, gasilci PGD Novaki z vozišča odstranili skalo, ki je ovirala promet.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.17 so na Koloniji 1. maja v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

 Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji v soboto od zgodnjega jutra do poznega popoldneva pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro, na izpostavljenih legah pa tudi okoli 90 kilometrov na uro.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/