Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. januarja 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 11.59 se je pri sestopu preko severne stene Brane v občini Solčava poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Celje in dežurna ekipa GRS z Brnika so osebo oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.31 se je na Dolgih Njivah, občina Tržič, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS z Brnika so poškodovanko oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.48 se je ob vračanju do parkirišča na Rakovih ravneh, na območju Velike planine, občina Kamnik, izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga locirali in z nasveti usmerili na pravo pot ter pospremili do vozila. Oseba ni bila poškodovana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 3.00 je v Izoli voznik z osebnim vozilom trčil v drugo vozilo, se prevrnil na streho ter zapustil vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj, odklopili akumulator in vozilo obrnili na kolesa.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.40 so v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, očistili dimnik, pogasili požar in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.26 so v Novi Cerkvi, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vojnik in Nova Cerkev so zavarovali kraj dogodka, očistili in pogasili tleče saje, pregledali okolico in lastniku odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 3.37 je na Pacugu v občini Piran zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 00.45 so v naselju Javorniški Rovt, občina Jesenice, zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Jesenice so dimnik očistili ter pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 21.02 so v Hotavljah, občina Gorenja Vas Poljane, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hotavlje so pogasili goreče saje in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.08 so v ulici Bratov Čebuljev v Ljubljani gorele saje v starejši zidani lončeni peči. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica. Lastnici so odsvetovali kurjenje, zaradi možnega močnega pregrevanja peči.

Ob 20.37 so v naselju Verd, občina Vrhnika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Verd so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in odsvetovali kurjenje do  prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.50 so v Biljah, občina Miren - Kostanjevica, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Kostanjevica na Krasu so pogasili goreče saje, očistili dimnik ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 9.53 je v Skalni ulici na Otočcu, občina Novo mesto, gorela vsebina plastičnega zabojnika. Pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Otočec je zagorel tudi kontejner. Gasilci so požar pogasili, vendar je zabojnik uničen.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.28 se je v naselju Zgornji Kraj, občina Prevalje, v kletnih prostorih stanovanjskega objekta sprožil senzor za plin. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so na kraju izmerili visoko koncentracijo plina, zaprli dovodni ventil plina ter temeljito prezračili objekt.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 7.47 so na Stari cesti v Kranju gasilci PGD Topole s prečrpavanjem vode nudili pomoč ribičem pri umiku rib iz struge reke Save pri hidroelektrarni, kjer se bodo izvajala gradbena dela. Ob znižanju gladine vode so naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta odstranila italijansko minometno mino, kalibra 81 milimetrov, mase 3,37 kilograma. Dodatno sta pregledala še 400 kvadratnih metrov območja in našla še eno italijansko minometno mino, kalibra 81 mm, tipa GR.C., mase 6,85 kilogramov. Nevarni najdbi sta uničila v bližini kraja najdbe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.15 so v Žirovskem Vrhu Sv. Urbana, občina Gorenja vas-Poljane, gasilci PGD Gorenja vas nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Ob 21.50 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo in obvestili vzdrževalca dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.12 je na Celovški cesti v Ljubljani reklamna tabla ogrožala mimoidoče. Posredovali so gasilci GB Ljubljana.

Ob 18.44 so na Glavnem trgu v Mengšu gasilci PGD Mengeš v prisotnosti policije in reševalcev NMP Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 9.39 se je v Koračicah, občina Sveti Tomaž, v stanovanjski hiši nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Ormož so v prisotnosti policije odprli vhodna vrata in reševalcem NMP Ptuj omogočili dostop do osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.40 so na Polju v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto izklopili okvarjeno dvigalo v večstanovanjski stavbi in s tehničnim posegom rešili dve osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/