Skoči do osrednje vsebine

Povzetek izjave ministra o stanovanjski politiki in poslanice ob kulturnem prazniku

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v današnji izjavi za javnost podrobno predstavil analizo stanja in predal načrte za delo ministrstva na stanovanjskem področju.

V izjavi je minister Maljevac uvodoma predstavil trenutno stanje na nepremičninskem trgu, ki nakazuje na trenutno zelo skromen obseg gradnje novih stanovanj in dotrajan stanovanjski fond: “Trenutno gradimo bistveno manj od drugih držav. V Sloveniji je danes 410 stanovanj na 1000 prebivalcev, s čimer padamo pod povprečje tako EU kot Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD).” Izpostavil je problematiko pomanjkanja stanovanj, ki - zaradi izrazite rasti števila gospodinjstev in s tem vse večje potrebe po dostopnih stanovanjih - vedno bolj narašča.

Maljevac je izpostavil, da pri številu novih stanovanj letno, ki jih gradijo tako fizične kot pravne osebe, pri gradnji prihaja do stagnacije in izčrpavanja. Poudaril je ključno vlogo redne in predvidljive javne gradnje, o čemer pričajo tudi dobre prakse iz tujine. Kot zadnjo točko za prikaz trenutnega stanja na stanovanjskem področju pa je izpostavil naraščajoči trend v gibanju cen stanovanj. Samo v letih od 2015 do 2022 so cene narasle za 77 odstotkov.

Ministrstvo kot svoj cilj postavlja zagotavljanje dostopnih stanovanj: »Želimo vzpostaviti robusten sistem financiranja in gradnje javnih najemnih stanovanj; torej sistem, ki bo dolgoročen, jasen in predvidljiv za vse.” Del ministrove predstavitve je bila časovnica izvajanja stanovanjske politike. Prva faza z začetkom v letošnjem letu je t. i. projektna faza, pri kateri bo ministrstvo poskrbelo za nemoteno izgradnjo začrtanih projektov stanovanjskih gradenj do leta 2026. »V prihajajočih tednih bomo v povezavi z vsemi deležniki na področju stanovanjske politike določili smer, ki bo področje okrepila in ob zagotovljenem javnem financiranju ustvarila začrtanih 3000 dostopnih najemnih stanovanj letno,« načrtuje Maljevac. Svojo predstavitev je vnovič zaključil s poudarkom o novem družbenem dogovoru: »Stanovanje in dom sta pravica, ne investicijsko blago!«

Ob koncu novinarske konference je solidarnostni minister tudi predal čestitke in poslanico ob jutrišnjem kulturnem prazniku. Prebivalkam in prebivalcem je čestital in zaželel prijetno praznovanje. Izpostavil je, da nam splošno razumevanje kulture in prostora, ki ji ga ponujamo, pove, kakšno družbo si želimo graditi v prihodnosti. Ob prihajajočem prazniku je poudaril, da mora biti tudi delo v kulturi pravično cenjeno in ovrednoteno ter delavkam in delavcem v kulturi zagotoviti socialno varnost in gotovo prihodnost.

Zahvalil se je kulturnicam in kulturnikom ter pozval javnost: “Spoštovani, zgradimo kulturo solidarnosti do vseh! Do tistih, ki ne zmorejo sami in potrebujejo pomoč dolgotrajne oskrbe. Do starejših. Do mladih, ki si danes ne zmorejo prigarati strehe nad glavo, do zaposlenih in brezposelnih, do tujk in tujcev, članov LGBT skupnosti, odrinjenih na rob, odraslih in otrok iz socialno šibkih okolij. /.../ Naj bo kultura solidarnosti naš kompas v prihodnost.”