Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. februarja 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 9.40 je na poti od Vaš do cerkve Sv. Jakoba v občini Medvode oseba doživela epileptični napad. Poleg reševalcev NMP so bili aktivirani gasilci PGD Preska Medvode, vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb KZS, in ZRPS ter gorski reševalci postaje GRS Ljubljana. Kmalu po prihodu na kraj so obolelega gasilci našli in ga predali reševalcem NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.44 sta v naselju Breg pri Polzeli, občina Polzela, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje, PGD Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela so zavarovali kraj dogodka, osvetljevali kraj nesreče, usmerjali promet, odstranili vozilo z vozišča in odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 sta na zasavski regionalni cesti pri Renkah, občina Litija, trčila osebno in kombinirano vozilo. Poleg reševalcev NMP Trbovlje so posredovali tudi gasilci PGD Litija, Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorja, iz osebnega vozila s pomočjo zajemalnih nosil iznesli voznika, pomagali pri prenosu v reševalno vozilo in ga pred prihodom ekipe NMP oskrbeli. Nudili so tudi pomoč pri odstranjevanju vozila s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 10.01 sta v Koresovi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvedli ustrezne postopke na hibridnem vozilu ter pomagali reševalcem NMP pri prenosu dveh poškodovanih oseb do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 15.05 sta v Ulici prekomorskih brigad v Postojni pri OŠ Antona Globočnika trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovane osebe, ki so jo slednji prepeljali v ZD Postojna.

Ob 17.48 je pri naselju Kobdilj, občina Komen, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča in trčil v drevo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka in postavili vozilo na kolesa ter nudili pomoč policiji. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Sežana prepeljali na zdravljenje v SB Šempeter.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.44 so v Zgornjih Negonjah, občina Rogaška Slatina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so zavarovali kraj, pogasili tleče saje ter pregledali prostore in dimnik s termovizijsko kamero. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 15.31 je v Podkraju pri Velenju zagorelo v transformatorski postaji. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, v prisotnosti elektro službe vstopili v objekt in ugotovili, da je požar že ugasnil. Prezračili so prostor in nudili pomoč elektro službi.

Izpostava Kranj

Ob 4.40 je v Kropi, občina Radovljica, zagorela letna kuhinja v vrtni lopi. Gasilci PGD Kropa, Radovljica in Podnart so iz lope iznesli dve plinski jeklenki ter pogasili požar.

Ob 9.44 je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, zagorelo v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili, očistili in pregledali dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.19 so se v naselju Nomenj, občina Bohinj, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilcu PGD Nomenj so varovali dimnik do izgoretja saj in pregledali dimnik. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.39 so gorele so saje v dimniku stanovanjske hiše na Trubarjevi cesti v Velikih Laščah. Gasilci PGD Velike Lašče so zaprli dotok zraka ter očistili in posesali dimno tuljavo.

Ob 14.37 je v ulici Grič v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti okoli 5 x 5 metrov. Gasilci so iz uničenega objekta iznesli štiri plinske jeklenke, požar pogasili in preprečili širitev ognja na sosednji objekt. Ob 15.35 je na istem pogorišču ponovno zagorelo in so gasilci žarišče dokončno ohladili in razgrnili ostanke.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.14 so v Stopičah, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in ga na koncu očistili.

Ob 13.02 so v Ulici 21. oktobra v Črnomlju, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev PGD Črnomelj je požar ugasnil, zato so ti pregledali okolico s termovizijsko kamero in prezračili prostore, ker je dim prišel skozi zračnike v stanovanjske enote.

Izpostava Ptuj

Ob 16.01 so v naselju Breg, občina Majšperk, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Majšperk Breg in Majšperk so goreče saje pogasili, pregledali dimnik s termovizijsko kamero, izmerili vsebnost ogljikovega monoksida v prostoru ter odsvetovali stanovalcem kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.41 so v  Lancovi vasi, občina Videm, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tržec so požar pogasili, očistili peč, pregledali dimnik s termovizijsko kamero, izmerili vsebnost ogljikovega monoksida v prostoru ter odsvetovali stanovalcem kurjenje do prihoda dimnikarjev.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.10 so na Trgu 4. julija, občina Dravograd, zagorele smeti na hodniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dravograd so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.35 so v Dolenji Trebuši v občini Tolmin gasilci PGD Dolenja Trebuša pogasili požar v zabojniku za papir.

                                          

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.27 je nad naseljem Rakitovec v občini Koper za hribom Kavčič ob državni meji zagorelo v naravnem okolju. Požar, ki je zajel okoli 12 hektarjev suhe trave, gasijo gasilci iz tridesetih prostovoljnih društev in dveh poklicnih enot.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 10.39 je bila v dekanskem potoku v občini Koper opažena bela penasta snov. Gasilci JZ GB Koper so si skupaj s pristojnimi Vodnogospodarskega podjetja Drava ogledali kraj dogodka in ugotovili, da je prišlo do manjšega pogina rib (okoli 3 kg). O dogodku je bila obveščena tudi ribiška družina in pristojne inšpekcijske službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.15 so našli v bližini naselja Deskle, občina Kanal ob Soči, NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 2 topovski granati kalibra 75 mm italijanske izdelave in 2 topovska vžigalnika avstrijske in italijanske izdelave, v skupni masi 13,15 kg. Nevarne najdbe sta do uničenja shranila v primernem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12. 00 je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju počila vodovodna cev za in zalila skladišče. Izčrpali so jo gasilci PGE Velenje.

Izpostava Koper

Ob 8.08 so v objektu na Cesti na Markovec v Kopru gasilci JZ GB Koper rešili ujeto osebo iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 so v Skopski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala preminula oseba.

Ob 21.26 so na Puharjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 23.07 je na Kovinarski cesti v Kamniku zaradi poškodovanega ventila puščala voda iz silosa. Gasilci PGD Kamnik so s pomočjo pooblaščene osebe vodo preusmerili in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 11.39 so na Cesti Graške gore v naselju Pekre, občina Maribor, strešniki na starejšem objektu ogrožali okolico. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo avto lestve odstranili strešnike.

Ob 13.22 so v Ulici 9. maja v Miklavžu na Dravskem polju gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, kjer se je nahajal obolela oseb.

Ob 21.30 so na Tovarniški cesti v Rušah gasilci PGD Ruše ob prisotnosti policistov PP Maribor s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Murska SobotaA

Ob 13.07 se je v Okoslavcih, občina Radenci, podrlo drevo na gospodarski del poslopja in poškodovalo ostrešje. Gasilci PGD Okoslavci so drevo odstranili ter s folijo pokrili podrti del ostrešja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/