Skoči do osrednje vsebine

Kulturni dan na veleposlaništvu

8. februarja 2023 smo na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Pragi z literarnim večerom obeležili slovenski kulturni praznik, Prešernov dan

V glavnem delu programa je doc. dr. Alenka Jensterle Doležal s Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi predstavila svojo novo knjigo "Medkulturni dialog - Slovenske sledi v češkem okolju", ki je plod njenega dolgoletnega raziskovanja slovenistike na Karlovi univerzi in slovenske literature v srednjeevropskem kontekstu. V monografiji med drugim obravnava delo in vpliv Gašperja Rojka, Matije Murka, Zofko Kveder, Vido Jeraj, Ivana Cankarja, Izidorja Cankarja in Slavka Gruma.

Izid knjige dr. Alenke Jensterle Doležal, ki predstavlja dragocen prispevek k poznavanju in razumevanju češko-slovenskih vezi, so finančno podprli Ministrstvo za kulturo, kulturni sklad, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Predstavitvi monografije je sledila zelo pestra izmenjava mnenj in izkušenj z gosti o medsebojnih kulturnih vplivih slovenskega in češkega naroda.

Istočasno je v prostorih veleposlaništva potekal tudi tradicionalni knjižni sejem, na katerem so gostje lahko kupili knjige. Prispevki za nakup knjig so namenjeni nakupu potrebščin za učence dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Pragi.

1 / 4