Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. februarja 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.08 se je na smučišču v Kranjski Gori pri padcu poškodovala smučarka. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko oskrbeli, nato pa je bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v SB Jesenice.

Ob 13.26 se je na sankališču Vitranc v Kranjski Gori pri padcu poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 15.33 si je na Joštu, občina Kranj, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so ga oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.36 se je na Mali Planini pod Jarškim domom, občina Kamnik, pri sankanju poškodoval otrok. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter SV z dežurno ekipo GRS pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 20.11 so na Golem, občina Ig, pogrešali osebo. V iskalni akciji so poleg policije sodelovali gasilci PGD Golo in Škrilje ter vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. Pogrešano osebo so ob 20.53 našli policisti nepoškodovano v cerkvi na Kureščku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.44 so na območju naselja Zatolmin, občina Tolmin, gorski reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Tolmin začeli iskalno akcijo za pogrešano osebo. Še pred njihovim prihodom so jo policisti našli v reki Tolminki. Gorski reševalci in gasilci so preminulo osebo prenesli do parkirišča, kjer jo je prevzela pogrebna služba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.44 je na ljubljanski obvoznici, izvoz Rudnik, osebno vozilo trčilo v tovorno vozilo in pristalo na brežini prevrnjeno na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.26 sta na Osojnikovi cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP, usmerjali promet ter počistili iztekle motorne tekočine. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.25 sta na cesti Prevalje–Šentanel v naselju Breznica, občina Prevalje, trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.24 je v naselju Nova vas ob Sotli, občina Brežice, zagorelo v lesenem gospodarskem objektu. Gasilci PGD Bizeljsko, Pišece, Župelevec, Stara vas, Kapele in Dečno selo so požar na približno petih kvadratnih metrih pogasili in s termovizijsko kamero pregledali prostor. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Bizeljsko.

Izpostava Kranj

Ob 22.40 je v Vodopivčevi ulici v Kranju zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Kranj so dve osebi, ki sta se nadihali dima, oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.51 so v naselju Podkraj, občina Velike Lašče, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velike Lašče in Dvorska vas so opravili ogled in nadzorovali izgoretje saj.

Ob 13.47 so v Tunjicah, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so domači pričeli gasiti požar. Gasilci PGD Tunjice in PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, prebili dimniško tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Ob 14.28 je v Vnanjih Goricah, občina Brezovica, na travniku gorela zapuščena baraka velikosti 6 x 4 metre. Gasilci PGD Vnanje Gorice, Notranje Gorice in Brezovica pri Ljubljani so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.21 je v kraju Radomerje, občina Ljutomer, gorela hiša. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Radomerje in Gresovščak, reševalci NMP Ljutomer pa so na kraju dogodka oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.16 so na Vojskem, občina Idrija, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Vojsko so požar pogasili in očistili tuljavo dimnika.

Ob 14.06 je v Braniku, občina Nova Gorica, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.04 so v naselju Dragovanja vas, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tanča Gora in Dragatuš so pogasili požar, očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 11.27 so v naselju Drakšl, občina Ormož, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Nedelja in Senešci so očistili dimnik ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarjev.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.43 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zaprli dovod zraka v peč, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in prezračili prostore. Lastnikom so do prihoda dimnikarske službe odsvetovali uporabo kurilne naprave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.04 je v Medlogu v občini Celje zagorel delovni stroj. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so pogasili požar, izvedli prezračevanje in s termovizijsko kamero pregledali žarišča.

Ob 21.37 je prišlo na Kidričevi ulici, v Celju do termičnega vžiga premoga na tovornem vagonu. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj, pogasili požar, ohladili okolico ter vagon zalili s peno.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.25 je na Gasilski cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.07 je v Hribernikovi ulici v Mozirju, ob rastlinjaku, zagorela živa meja. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in preprečili širitev ognja na rastlinjak, ki ga je poškodovala visoka temperatura.

Izpostava Koper

Na območju požara pri Rakitovcu 7.2.2023 v občini Koper, kjer je zagorela trava na grebenu nad Rakitovcem za hribom Kavčič ob meji s Hrvaško, so gasilci 33 gasilskih enot izvajali požarno stražo in pogasili posamezna žarišča znotraj požarišča. Žarišča so se pojavljala predvsem zaradi burje. S požarno stražo bodo še nadaljevali. Zgorelo je okoli 50 hektarjev travnate površine in nekaj drevja.

Ob 18.43 je v naselju Šalara, občini Koper, v bližnjem gozdu gorelo listje in grmičevje na površini okoli 1500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.24 je v naselju Gradiček v občini Ivančna Gorica zaradi odloženega pepela zagorela navlaka pod nadstreškom. Gasilci PGD Krka so požar pogasili, odstranili zgoreli material in s termovizijsko kamero pregledali nadstrešek.

Izpostava Postojna

Ob 14.54 je v naselju Obrov v občini Hrpelje- Kozina ob hiši zagorel kompostnik. Do prihoda gasilcev so kompostnik pogasili. Gasilci PGD Materija so ga pregledali, pogorišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.12 je v naselju Dobrava, občina Radlje ob Dravi, zaradi odložene žerjavice tlelo podrastje. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so območje preventivno zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.49 je bilo v Dekanih, občina Koper, v reki Rižani opaženo onesnaženje bele barve. Gasilci GB Koper so na kraju dogodka opravili strokovni ogled in našli nekaj poginulih rib. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.43 so na Pristavi, občina Nova Gorica, pri gradbenih delih naleteli na večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili 67 ročnih bomb v skupni masi 35,43 kg. Najdbe so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.02 so v Ulici frankolovskih žrtev v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.08 so v Kunaverjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi odprto kuhinjsko okno vstopili v stanovanje in rešili starejšo osebo, ki se je zaklenila na balkon.

Ob 15.32 so v Tehovcu, občina Medvode, gasilci PGD Sora nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 14.35 je v ulici Nad Kanalom v Miklavžu na Dravskem polju na dvorišču stanovanjskega objekta parkirano osebno vozilo ušlo po manjši klančini in pri tem stisnilo voznika ob zid objekta. Gasilci JZ GB Maribor so ukleščenega voznika s tehničnim posegom rešili in predali reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 18.17 so v vasi Kal, občina Pivka, gasilci PGD Pivka nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.34 so na Lokah, občina Trbovlje, v stanovanjskem objektu gasilci PGD Trbovlje - mesto zaprli glavni vodovodni ventil in posesali vodo iz poplavljene garaže.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Onesnaženje zraka z delci PM10

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/