Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. februarja 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.48 si je na planini Koren v občini Kamnik pohodnik poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter SV. Helikopter je poškodovanca prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 8.38 si je na Zelenici, občina Tržič, turna smučarka zlomila ključnico. Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in Kranj, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter SV. Poškodovano smučarko so oskrbeli, helikopter pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 13.04 si je v gozdu na območju Mrzle jame, v bližini naselja Juršče, občina Pivka, pri hoji v naravnem okolju občanka poškodovala nogo. Gasilci PGD Palčje in Pivka so poškodovanko oskrbeli, prepeljali iz gozda in predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Postojna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.14 sta v naselju Praprotna polica v občin Cerklje na Gorenjskem trčili osebni vozili, eno je zagorelo. Gasilci GARS Kranj in PGD Cerklje so požar pogasili, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 16.21 sta v naselju Hotemaž v občini Šenčur trčila osebno vozilo in motor. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter rešili in oskrbeli ukleščeno osebo izpod vozila. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.37 so v Dobriši vasi v občini Žalec gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, Drešinja vas in Žalec so saje pogasili, prezračili prostore in pregledali dimnik. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.56 so v Grajski vasi v občini Braslovče gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Grajska vas, Gomilsko in Braslovče so pogasili požar, prezračili in pregledali kurilnico ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 19.07 so v naselju Bukovščica, občina Škofja Loka, v stanovanjskem objektu goreli plastični predmeti. Še pred prihodom gasilcev je požar pogasil lastnik objekta. Gasilci PGD Bukovca so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico požara.

Ob 23.35 je v Ilirski ulici na Jesenicah zagorela streha stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice in PGD Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.37 je v ulici Pod lipami v Ljubljani gorelo v električni omarici stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na izolacijo objekta. Gasilci so požar pogasili, odstranili ožgano izolacijo in montažni strop ter pregledali in prezračili objekt.

Ob 11.00 so v Prešernovi ulici v Kamniku gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so iz peči iznesli goreč material, počakali do izgoretja saj in pregledali ter očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.22 so v Ulici talcev v Zagorju ob Savi gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje-mesto so pogasili goreče saje in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.32 je v Kidričevi ulici v Celju gorel kovinski sod, v katerem so kurili električne vodnike. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 so na Masarykovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili tleče ostanke na kurišču površine okoli 2 kvadratna metra.

Izpostava Maribor

Ob 13.26 so v naselju Spodnje Dobrenje v občini Pesnica gasilci PGD Pesnica pogasili okoli 400 kvadratnih metrov podrasti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.17 so v naselju Bakovci, občina Murska Sobota, gasilci PGD Bakovci pogasili odpadke na divjem odlagališču.

Izpostava Postojna

Ob 14.13 so v gozdu v dolini vodotoka Padež, občina Divača, gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana pogasili neprijavljeno in nenadzorovano kurjenje vejevja in ostale ostanke sečnje v gozdu, na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.46 je na Stari cesti v Logatcu gorel 1100 litrski zabojnik za papir. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka in zabojnik pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 7.12 so v bližini naselja Bukovje, občina Postojna, jamarji na vhodu v Rutarjevo brezno, okoli šest metrov globoko, našli ročno bombo italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Dolenjske regije so nevarno najdbo odstranili in na bližnji lokaciji uničili.

Ob 15.13 je v Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, občan naletel na minometno mino nemške izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.17 so v bližini Čolnarske poti v Brežicah gasilci PGD Brežice-Okolica nudili pomoč invalidni osebi, ki je z vozičkom obtičala na blatni površini.

Izpostava Celje

Ob 11.27 so v naselju Radeče v istoimenski občini gasilci PGD Radeče nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 12.56 so v naselju Podvin, občina Žalec, gasilci PGD Žalec odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Celje so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 13.18 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili eno osebo.

Izpostava Koper

Ob 2.35 je na Mašerovi ulici v Piranu puščal ventil radiatorja. Gasilci GB Koper so na kraju dogodka zaprli ventil in s tem preprečili nadaljnje puščanje.

Izpostava Kranj

Ob 19.09 je na Kidričevi cesti v Kranju zaradi poškodovane vodovodne cevi v kopalnici stanovanja v prvem nadstropju, voda poplavljala pritlične in kletne prostore. Gasilci GARS Kranj so zaprli vodo in posesali poplavljene prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.51 je na Golarjevi poti v Ljubljani v poslovnem objektu popustil vodovodni ventil v zgornji kopalnici. Zaradi stika stene stanovanjske hiše in poslovnega objekta je voda zamakala steno in tako pronicala v stanovanjski del. Gasilci GB Ljubljana so v objekt vstopili preko odprte okenske odprtine, zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 15.07 so v Kogojevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.15 so v Kranjčevi ulici v Lendavi gasilci IGE Lendava zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor. Helikopter je v UKC Maribor prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 10.02 je v naselju Vintarovci, občina Destrnik, zaradi počene cevi na vodovodni napeljavi, voda zalila klet hiše. Gasilci PGD Destrnik so iz kletnih prostorov izčrpali okoli 30 kubičnih metrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.23 so v Ravnah na Koroškem v istoimenski občini gasilci KGZ Ravne na Koroškem zavarovali mesto pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovane osebe od reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter je poškodovanca prepeljal v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/