Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. februarja 2023.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Brežice

Ob 14.44 so gasilci PGE Krško v naselju Sajevce, občina Kostanjevica na Krki, s pomočjo sosedov s traktorjem iz reke Krke potegnili kravo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.46 je v Žabnici, občina Kranj, osebno vozilo obstalo na železniških tirih. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom vozilo izvlekli iz tirov ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.21 sta na avtocesti Vrhnika–Ljubljana pred razcepom Kozarje, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem od vozil odklopili akumulator. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 20.11 so na avtocesti Kranj–Ljubljana v občini Vodice trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili vozišče razlitih motornih tekočin in osvetljevali kraj dogodka. V nesreči so bile poškodovane tri osebe. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 20.24 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.41 je v Dokležovju, občina Beltinci, voznik z osebnim vozilom trčil v drog električne napeljave, pri čemer se je vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom omogočili reševalcem dostop do ukleščene poškodovane osebe in očistili kraj nesreče.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 20.51 je v naselju Puče v občini Koper v enostanovanjski hiši gorel lesen pod pri razvodu dimne cevi. Gasilci GB Koper in PGD Krkavče so pogasili žarišče, odklopili kurilno napravo in prezračili prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.05 so v Gorenji vasi, občina Zagorje ob Savi, zagoreli vodniki na drogu elektro napeljave. Gasilci PGD Podkum so zavarovali kraj in nudili pomoč dežurnemu delavcu Elektra Zagorje, ki je odpravil okvaro.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini zagorelo na prikolici tovornjaka. Požar je delno pogasil voznik tovornjaka pred prihodom gasilcev GRC Ajdovščina, ki so nato dokončno pogasili požar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.58 je v Ulici Pot na Beli breg v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, gorelo na dveh lokacijah v naravi. Gasilci PGE Krško so pogasili požar na skupni površini okoli petintrideset kvadratnih metrov.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 3.44 se je v Bukovžlaku, občina Celje, tovornemu vozilo odpela in prevrnila cisterna s kisikom. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, z dvižnimi blazinami prikolico dvignili, priklopili na vlačilec in s pomočjo vlečne službe parkirali nazaj na dvorišče podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.16 se je v Jesenovi ulici v Ljubljani v stanovanjski hiši sprožil javljalnik ogljikovega monoksida. Gasilci GB Ljubljana so izmerili prisotnosti plina, zaznali rahlo povišano vrednost zaradi kurjenja v kaminu in prezračili objekt.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.36 se je na Alpski cesti v naselju Lesce, občina Radovljica, v podjetju prevrnila cisterna, iz katere je izteklo okoli 600 litrov smole. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so izteklo smolo nevtralizirali, sanirali površino in odstranjeno snov shranili v posode, katerih odvoz bo opravilo podjetje za ravnanje z nevarnimi odpadki. Na kraju je bila prisotna policija in pristojna inšpekcijska služba.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 sta v Orehovljah, občina Miren – Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.22 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.12 so v Gregorčičevi ulici v Murski Soboti gasilci v objektu s tehničnim posegom rešili 4 osebe iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.34 so na lokalni cesti Zakriž–Cerkno, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno odstranili preko cestišča podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/