Skoči do osrednje vsebine

Seminar na temo zaznavanja korupcije, nasprotij interesov in goljufij

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z gosti organiziralo seminar za javne uslužbence z naslovom: »Zaznavanje korupcije, nasprotij interesov in goljufij«. Za učinkovito prepoznavanje dejavnikov tveganja je nujno strokovno izpopolnjevanje vseh zaposlenih. Za uspešen boj proti goljufijam in korupciji pa je ključno tesno sodelovanje med vsemi institucijami ter nadzornimi organi.

Seminar sta odprla predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi in državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes. »Verjamem, da z odločnim bojem proti goljufijam gradimo močnejšo pravno državo, krepimo družbeno odgovornost in izpolnjujemo zahtevo po družbeni pravičnosti, enakosti in enakopravnosti,« je poudaril državni sekretar Šoltes.

»V letu 2021 je Evropsko javno tožilstvo v postopkih zaseglo trikrat več nezakonito pridobljenega premoženja od višine letnega proračuna Evropskega javnega tožilstva, lansko leto pa je zaseglo že za sedemkrat več premoženja,« je na seminarju poudaril evropski tožilec iz Slovenije Jaka Brezigar.

O dosedanjem delovanju evropskega tožilstva, sodelovanju z nacionalnimi organi, sodni praksi glede kaznivih dejanj, za katera je pristojno Evropsko javno tožilstvo, in o pomembnosti vloge javnih uslužbencev pri zaznavi kaznivih dejanj sta spregovorila tudi evropska delegirana tožilca mag. Tanja Frank Eler in Matej Oštir.

Evropsko javno tožilstvo, ki je pristojno za preiskovanje oškodovanja finančnih interesov Evropske unije in je pričelo z delovanjem 1. junija 2021, je že v prvih sedmih mesecih delovanja odprlo 515 kazenskih preiskav, pri katerih je bila ocenjena škoda za evropski proračun skoraj 5,4 milijarde evrov.

Slovenija je evropska delegirana tožilca dobila novembra 2021, ko ju je imenoval kolegij Evropskega javnega tožilstva.

O tveganjih pri podeljevanju sredstev in o nasprotju interesov ter o omejitvi sprejemanju daril, lobiranju in protikorupcijski klavzuli pa sta izkušnje predstavili vodja službe za nadzor Katja Mihelič Sušnik in vodja službe za preventivo mag. Vita Habjan Barborič s Komisije za preprečevanje korupcije.

Ministrstvo za pravosodje zadnji dve perspektivi uspešno sodeluje v shemi črpanja evropskega denarja, pristopilo pa je tudi k izvajanju Načrta za okrevanje in odpornost. Konec leta 2022 je bila v okviru ministrstva sprejeta Strategija boja proti goljufijam in korupciji, ki je opremljena z akcijskim načrtom, v katerem so natančneje opredeljeni ukrepi za preprečevanje in odkrivanje goljufij za vsa delovna področja ministrstva, ne glede na vir financiranja.