Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. februarja 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.22 se je na smučišču v Kranjski Gori poškodoval smučar. Reševalci na smučišču, gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so smučarja oskrbeli, helikopter SV pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.10 sta pri naselju Gabrk, občina Škofja Loka, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

Ob 9.36 so na Logu, občina Škofja Loka, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, na enem od vozil odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter pomagali pri ostranitvi vozil s cestišča in policiji pri urejanju prometa.

Ob 12.00 sta pri naselju Fužine, občina Gorenja vas - Poljane, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka in Trebija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP. Oseba je poškodbam podlegla.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.19 sta na Ljubljanski cesti v Kamniku trčila kolesar in osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Kamnik pa so pregledali in oskrbeli poškodovanega kolesarja.

Ob 15.02 sta na avtocesti Vrhnika–Brezovica, občina Brezovica, trčili osebni vozili, pri tem se je eno osebno vozilo prevrnilo na streho v obcestni jarek. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorje na vozilih, prevrnjeno vozilo postavili na kolesa, ga potegnili na cestišče in posuli iztekle tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 18.10 sta na avtocesti od Slivnice proti Ptuju za izvozom Marjeta na Dravskem polju, občina Starše, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, posipali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.57 je na relaciji Črenšovci–Jula Marof, občina Črenšovci, osebno vozilo trčilo v traktorsko prikolico. Tri osebe so se pri tem lažje poškodovale. Gasilci IGE Lendava so očistili kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.56 sta v enem od krožišč v Šempetru pri Gorici v občini Šempeter - Vrtojba trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili pomoč lažje poškodovani osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.55 sta v Brezovici, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmarjeta so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem in policiji ter počistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.16 je v ulici Ceste v Rogatcu zagorela izolacija na objektu. Že pred prihodom gasilcev so delavci sami pogasili začetni požar. Gasilci PGD Rogatec in Donačka gora so preventivno zalili steno objekta in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Ob 14.50 je v Ulici Bratov Vošnjakov v Celju zagorelo v skladišču gostinskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova so pogasili požar, iz skladišča odstranili materialna sredstva ter prezračili objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 19.19 so se v Rakovljah, občina Braslovče, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje ter pregledali prostore s termovizijsko kamero. Na kraju je bil dimnikar.

Ob 19.53 so se v Gorjanih, občina Kozje, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podsreda so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje ter pregledali prostore s termovizijsko kamero. Domačim so svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.13 je v ulici V Varde v Ljubljani gorel nadstrešek stanovanjske hiše velikosti 8 x 3 metre, ogenj pa se je razširil na ostrešje hiše. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, preprečili širjenje požara na sosednji objekt, odkrili polovico ostrešja ter požar pogasili.

Ob 18.13 so na Slovenčevi ulici v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ježica in GB Ljubljana so postopno ohladili dimno tuljavo, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in ga očistili ter svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 22.52 je na Griču v Ljubljani gorela baraka velikosti 4 x 4 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo so pogasili požar, iz barake iznesli dve goreči plinski jeklenki in jih ohladili.

Izpostava Postojna

Ob 20.55 so v naselju Naklo, občina Divača, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana so pogasili goreče saje, prezračili prostore, dimnik deloma očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.19 je na Trpinčevi ulici v Ljubljani na makadamskem parkirišču gorel skuter. Gasilci GB Ljubljana so skuter pogasili, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 1.14 je v bližini naselja Račja vas, občina Brežice, v naravi gorel kup odpadnega lesa in vejevja. Gasilci PGD Cerklje ob Krki  požar pogasili.

Izpostava Celje

Ob 18.08 je ob Savinjski cesti v Polzeli gorelo na travniku. Požar so pogasili gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.59 je v Stranjah pri Škocjanu, občina Škocjan, gorelo grmičevje in lesni odpadki. Gasilci PGD Dobrava in Škocjan so pogasili požar na površini okoli pet kvadratnih metrov.

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 je prišlo do eksplozije v skladišču pirotehničnih izdelkov Hamex na Stari Vrhniki, občina Vrhnika. V eksploziji je ena oseba izgubila življenje, dve osebi sta poškodovani. Na kraju je bilo skupaj 55 gasilcev iz GB Ljubljana ter PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Verd in Sinja Gorica. Reševalci NMP Vrhnika in NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovani osebi ter ju prepeljali v UKC Ljubljana. Aktivirani so bili OŠ CZ Vrhnika, enota ELME in enota ARSO ter obveščene vse pristojne službe. Po prvih analizah ELME ni nevarnosti za okolje in prebivalce. Ob 14.17 so gasilci požar omejili in pogasili ter pregledali okolico, saj je ob eksploziji razmetalo sode in druge predmete. V eksploziji sta uničena dva objekta, tovorni kontejner, skladišče pa je močno poškodovano.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, iz rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so na površini štirih kvadratnih metrov nevtralizirali izteklo gorivo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 sta v Grgarju, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in razbiti del topovske granate, kalibra 149mm, mase 20 kg. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.12 sta v gozdu na območju med Cerjem in Arčoni, občina Renče - Vogrsko, na več lokacijah pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev različnih kalibrov s skupno maso 70,89 kg. Najdbe so italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.53 sta na območju Fajtega hriba, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.00 sta v gozdu Panovec, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeni topovski granati, kalibrov 75 mm, skupne mase 13,3 kg. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.37 sta dežurna ekipa HNMP Maribor in posadka s helikopterjem Slovenske vojske poleteli na Radno, občina Sevnica, od koder so prepeljali obolelo osebo v bolnišnico Celje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali mesto pristanka in pomagali pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Izpostava Celje

Ob 10.46 sta dežurna ekipa HNMP Maribor in posadka s helikopterjem Slovenske vojske poleteli v Podsredo, občina Kozje, od koder so prepeljali poškodovano osebo v bolnišnico Celje. Gasilci PGD Podsreda so zavarovali mesto pristanka in pomagali pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.56 so v ulici Za partizanskim domom v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila starejša dementna oseba. Reševalci so jo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Gasilci so še zaprli ventil za vodo, ki je iztekala.

Ob 20.25 so na cesti Motnik–Ločica v občini Kamnik gasilci PGD Motnik s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 20.42 je na Polanškovi ulici v Ljubljani v kuhinji stanovanja iztekala voda iz poškodovane pipe in zamakala v stanovanje nadstropje nižje. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli glavni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/