Skoči do osrednje vsebine

Predsednica Pirc Musar na 59. Münchenski varnostni konferenci

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je udeležila 59. Münchenske varnostne konference, ki je potekala med 17. in 19. 2. 2023. Kot osrednja govorka je sodelovala na razpravi z naslovom "Kodeks ravnanja: Oblikovanje na pravilih temelječega digitalnega reda" (Code of Conduct: Building a Rules-Based Digital Order). Predsednica je skupaj z dr. renato Salecl 17.2. zvečer sodleovala tudi na razpravi v okviru serije Varnost in literatura (MSC Security and Literature Series). Govorili sta predvsem o problematiki dezinformacij in dezinformacijski vojni, ki spremlja vojno v Ukrajini. Predsednica je ob robu konference opravila tudi več bilateralnih srečanj.
Predsednica Pirc Musar z drugimi udeleženci na slovesni otvoritvi 59. Münchenske varnostne konference

Predsednica Pirc Musar na slovesni otvoritvi 59. Münchenske varnostne konference | Avtor: Urad predsednice Republike Slovenije

1 / 3

Predsednica Republike Slovenije se je prvi dan 59. Münchenske varnostne konference udeležila slovesne otvoritve. Kasneje je predsednica kot poznavalka področja informacijske varnosti na razpravi "Kodeks ravnanja: Oblikovanje na pravilih temelječega digitalnega reda" poudarila pomen smiselne regulacije digitalnega okolja za njegovo varno in učinkovito uporabo. Akt o digitalnih storitvah je po mnenju Pirc Musar prvi na svetu na področju digitalne regulacije, ki spoštuje evropske vrednote, določa dober okvir za zaščito uporabnikov pri izzivih, ki jih postavljajo velike digitalne korporacije in sledi načelu: kar je nezakonito zunaj spleta, mora biti nezakoniti tudi na spletu. »Prednostne naloge Evropske unije na področju digitalizacije morajo biti digitalna suverenost, izmenjava znanja, spodbujanje regulativnih okvirov, kot so na primer GDPR, Akt o kibernetski odpornosti, Akt o umetni inteligenci ter zagotavljanje človekovih pravic in temeljnih vrednot EU,« je ob tem še izpostavila predsednica republike. 

V petek, 17. 2. zvečer, je predsednica Pirc Musar z dr. Renato Salecl, znanstveno svetnico na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, sodelovala na razpravi v okviru serije Varnost in literatura (MSC Security and Literature Series). Spregovorili sta o problematiki dezinformacij in dezinformacijski vojni, ki spremlja vojno v Ukrajini. Podlaga za pogovor je bila knjiga dr. Salecl Strast do nevednosti (A Passion for ignorance). Razpravo je moderirala Nora Müller, izvršna direktorica za mednarodne zadeve pri Körber-Stiftung, odprl pa jo je podpredsednik in izvršni direktor Münchenske varnostne konference Benedikt Franke. Razprava je tudi pomemben del promocije Slovenije kot letošnje častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma. 

Predsednica se je ob robu konference srečala z več drugimi udeleženkami in udeleženci: z litenštajnskim princem Aloisom, z latvijskim predsednikom Egilsom Levtisom. s črnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, s kosovsko predsednico dr. Vjoso Osmani – Sadriu, z moldavsko s predsednico Maio Sandu in belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko.