Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. februarja 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.36 se je v naselju Trlično v občini Rogatec pri sečnji v gozdu na osebo prevrnil traktor. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Dobovec pri Rogatcu so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili preminulo osebo izpod traktorja, odklopili akumulator in nastavili pivnike za razlito olje in nafto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.41 je v ulici Za žago na Bledu osebno vozilo nasedlo na opornem zidu. Gasilci PGD Bled so ga s pomočjo avtodvigala dvignili in postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Maribor

Ob 12.25 sta na Cesti na Srednje v naselju Jelovec, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 14.26 se je v naselju Ihova, občina Benedikt, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Lenart.

Ob 18.35 se je na hitri cesti v Mariboru osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.06 je v Volčah, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se preobrnilo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo, ga obrnili na kolesa in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.04 so v naselju Črnova, občina Velenje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinska gora in Bevče so postopno ohladili dimno tuljavo, jo pregledali s termovizijsko kamero ter očistili in svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 10.49 so se v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Begunje so pogasili požar, pregledali okolico tuljave in do prihoda dimnikarske službe odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Ob 22.01 so v naselju Potoki, občina Železniki, zagorele saje v dimniški tuljavi, pri čemer se je ogenj razširil na leseni del ostrešja. Gasilci PGD Železniki, Zali log in Selca so pogasili požar in odsvetovali kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.17 so se na Tržaški cesti v Brezovici vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezovica so požar pogasili ter ohladili in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 15.19 je v naselju Podigrac, občina Kungota, v kurilnici stanovanjskega objekta zagorela elektronika. Požar, ki se je razširil na ostalo opremo v kurilnici, je pričel gasiti lastnik. Gasilci PGD Zgornja Kungota in Spodnja Kungota so nato požar dokončno pogasili, prezračili prostore in jih preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.10 je v Dobji vasi na Ravnah na Koroškem v garaži stanovanjskega objekta zagorelo motorno kolo. Gasilci PGD Ravne na Koroškem in KGZ Ravne so pogasili požar in prezračili prostore. Zaradi vdihovanja dima in manjših opeklin so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec reševalci NMP.

Ob 16.24 so na Meži v Dravogradu v večstanovanjskem objektu zagorele saje v dimniku. Gasilci PGD Dravograd so varovali dimnik do izgoretja saj in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dežurnega dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 21.48 je v Dantejevi ulici v Piranu zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.58 je na Litostrojski cesti v Ljubljani pred stanovanjskim blokom gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.01 je na Ribarjevi ulici v Celju zagorel manjši kup suhih vej. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 je ob Zaloški cesti v Ljubljani gorel manjši kup vej. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Slape-Polje je je ogenj pogasil občan, dokončno so tlenje pogasili gasilci in okolico zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 8.29 so na Vrbanski cesti v Mariboru zagorele ciprese. Požar, ki je zajel ciprese v dolžini okoli osem metrov, so pogasili gasilci PGD Maribor mesto in JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 9.36 so pri naselju Sveto, občina Komen, na divjem odlagališču tleli odpadki. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so pogasili požar in požarišče na površini okoli 50 kvadratnih metrov dodatno zalili z vodo.

Ob 15.38 so v naselju Ivanje Selo v občini Cerknica gasilci PGD Ivanje Selo pogasili dve nenadzorovani kurišči.

Izpostava Ptuj

Ob 10.35 je naselju Goričak, občina Zavrč, zagorela suha trava. Požar na površini okoli 25 arov so pogasili gasilci PGD Zavrč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 00.47 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana posuli motorno olje, ki je izteklo iz osebnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.49 je na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici pred vhodom v večstanovanjski objekt iz skuterja iztekalo gorivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so izteklo gorivo nevtralizirali in zaprli cevko za gorivo na skuterju.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.02 so pri mejnem prehodu Klariči, občina Komen, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije pri zarisovanju trase za izvedbo odkrivanja v naslednjih dneh, našli in odstranili na varno 7 topovskih granat kalibra 75 mm italijanske in avstrijske izdelave ter tri vžigalnike za topovske granate Italijanske izdelave. Vse najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.41 je v podjetju na Partizanski cesti v Velenju zaradi poškodovane vodovodne cevi iztekala voda in zalila jašek. Vodo so izčrpali gasilci PGE Velenje.

Izpostava Maribor

Ob 14.28 je v naselju Rošpoh – del, občina Maribor, v večstanovanjskem objektu zaradi napake na vodovodni instalaciji iztekala voda iz zgornjega v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil in o dogodku obvestili policijo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.48 so v naselju Šempas, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt in reševalcem NMP omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.16 se je v naselju Planinska vas, občina Trbovlje, na vozišče podrl drog komunikacijskega omrežja. Gasilci PGD Trbovlje mesto so skupaj z delavci Telekoma drog razžagali in odstranili ter zasilno namestili kable.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/