Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. februarja 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.34 si je rekreativka na planini Javornik, občina Gorje, zlomila gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in helikopter SV z dežurno ekipo na Brniku. Poškodovanko so oskrbeli, helikopter pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.18 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz SB Brežice v UKC Ljubljana.

Izpostava Celje

Ob 12.54 sta dežurna ekipa HNMP Maribor in posadka s helikopterjem Slovenske vojske poleteli v Dol-Suho, občina Rečica ob Savinji, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Rečica ob Savinji so zavarovali mesto pristanka in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter. Gasilci PGD Pobrežje ob Savinji in Grušovlje so ostali v pripravljenosti v enoti.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 7.53 je na cesti Lenart–Trate, občina Sveta Ana, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.06 je na cesti med Divačo in Senožečami, občina Divača, pred avtocestnim priključkom Senožeče, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 je v podjetju na Cesti v Gorice na Vrhniki zagorelo v košu za odpadke. Pred prihodom gasilcev je požar lokaliziral že lastnik. Gasilci PGD Vrhnika so dokončno pogasili požar, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Ob 16.31 je na Trubarjevi ulici v Mengšu pri rezanju s kotno brusilko zagorel papir na pisalni mizi. Gasilci PGD Mengeš so iznesli goreči papir, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.01 je na Ulici bratov Komel v Ljubljani gorela lopa. Požar, ki se je iz lope razširil tudi na streho stanovanjskega objekta in uničil lopo v celoti, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid.

Ob 23.15 je na Ulici bratov Komel v Ljubljani ponovno zagorelo na požarišču. Gasilci PGD Šentvid in GB Ljubljana so požar zalili z vodo in pregledali s termo kamero.

Izpostava Maribor

Ob 2.26 je v ulici Oglarska pot v Lovrencu na Pohorju zagorelo ostrešje stanovanjske hiše velikosti 12x8 metrov. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so požar pogasili. Na požarišču je ostala požarna straža. Prekom dne so gasilci s folijo prekrili uničeni del ostrešja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.26 so v naselju Petišovci, občina Lendava, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Petišovci in Lendava so počakali do izgoretja saj in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni dimnikar je očistil dimnik.

Ob 16.39 je v Gregorčičevi ulici v Beltincih, zaradi nepopolnega izgorevanja peči na trda goriva, prišlo do močnega zadimljenja prostorov v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Beltinci so prezračili prostore in osebi, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, pomagali iz stanovanja in jo predali reševalcem NMP Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 so na Smuški cesti v Semiču gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kot-Brezje so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.49 je v obratu nekdanje Mure v Murski Soboti zagorel električni viličar. Še pred prihodom gasilcev je požar omejila varnostna služba. Gasilci PGD Murska Sobota so požar dokončno pogasili, pregledali okolico in prezračili skladiščne prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.30 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Uničena je notranjost vozila.

Izpostava Postojna

Ob 2.04 je na avtocesti na viaduktu Ivanje Selo med Logatcem in Uncem, občina Cerknica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica, Rakek in Dolnji Logatec so pogasili goreče vozilo in plastično ograjo, ki je padla z viadukta na staro cesto.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 14.32 je v Račah, občina Rače-Fram, gorela podrast na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Rače.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.00 je na relaciji Rogaševci – Kramarovci, občina Rogaševci, zagorela suha trava. Požar na površini okoli 0,5 hektarjev so pogasili gasilci PGD Rogašovci, Sveti Jurij, Serdica, Pertoča, Večeslavci, Nuskova in Fikšinci.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.38 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorela suha trava in podrast na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Ob 19.49 sta v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Izpostava Postojna

Ob 9.46 je v naselju Sveto, občina Komen, na divjem odlagališču na površini okoli 50 kvadratnih metrov gorel zeleni odrez in drugi odpadni material. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so pogasili požar, s kopačem prekopali požarišče in ga zalili z vodo. Na kraju je bil tudi poveljnik Štaba CZ Občine Komen.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 20.21 je v naselju Šmarje v občini Koper gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.55 je na Savski cesti v Ljubljani gorelo več zabojnikov na ekološkem otoku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so požar pogasili in pregledali okolico.

Ob 21.35 so na Prešernovem trgu v Ljubljani gorele smeti v zabojniku za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so gorečo vsebino pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 3.02 sta v ulici Pot k mlinu v Mariboru gorela komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci GB Maribor so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.08 je na Razlagovi ulici v Ljutomeru v stanovanjskem objektu uhajal plin. Gasilci PGD Ljutomer so zaprli dovod plina, izmerili koncentracijo plina in prezračili objekt. Obveščen je bil dežurni delavec podjetja Adriaplin.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 3.00 so na Cesti Jaka Platiše v Kranju gasilci GARS Kranj po prometni nesreči osebnega vozila nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 7.24 je v Novem mestu občanka našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so protiletalski naboj, kalibra 20 mm, ostanek bivše JLA, uničili na kraju najdbe. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.45 je v naselju Črešnova, občina Zreče, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 11.59 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.52 so v Ribniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovane osebe.

Ob 21.48 je na Vojkovi cesti v Ljubljani iz poškodovane cevi grelnika za vodo v sanitarnih prostorih upravne stavbe puščala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 16.04 so v Račah, občina Rače-Fram, gasilci PGD Rače na cesto potegnili osebno vozilo, ki je obtičalo na nabrežju ribnika.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.59 sta se v Veržeju v Babičevem mlinu na reki Muri zagozdili debli. Gasilci PGD Veržej in občan s traktorjem so odstranili debli.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.20 je na Stresovi ulici v Ljubljani zaradi zamašenega kanalizacijskega odtoka voda zalila prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kobarid so odmašili kanalizacijski odtok in prečrpali vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 16.15 so na Minoritskem trgu na Ptuju gasilci PGD Ptuj nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.25 so v Ribnici na Pohorju, občina Ribnica na Pohorju, gasilci PGD Ribnica – Josipdol razžagali in s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 2.49 so v naselju Dobovec, občina Trbovlje, gasilci PGD Dobovec razžagali in s ceste odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/