Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. februarja 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 11.34 je v Dreveniku, občina Rogaška Slatina, spodrsnilo planincu, ki je padel čez pečino in se poškodoval. Gasilci PGD Kostrivnica so nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri prenosu opreme do poškodovanca. Planinca so s pomočjo vitla dvignili v helikopter SV, ki ga je v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal v SB Celje.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.45 se je v bližini naselja Sotina, občina Rogašovci, poškodoval pohodnik. Zaradi težko dostopnega terena so gasilci PGD Sveti Jurij poškodovanca oskrbeli in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu do okoli 800 metrov oddaljene ceste, kjer so ga predali reševalcem.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 22.14 se je v Novem mestu pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo, ki je po dvanajsti uri odšla s čolnom na reko Krko. Gasilci GRC Novo mesto so preiskali reko Krko, a pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.37 so na Dečkovi cesti v Celju trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posipali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Ob 22.48 je v Hrastju, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi v potoku. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz potoka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Osebo, ki se je kljub poškodbam sama rešila iz vozila, so oskrbeli reševalci NMP Celje.

Izpostava Kranj

Ob 14.07 so v Godešiču, občina Škofja Loka, trčili dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, pomagali avto vleki pri nakladanju in urejali promet. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 so na severni ljubljanski obvoznici med Tomačevim in Novimi Jaršami na prehitevalnem pasu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč delavcem DARS pri umiku vozil na odstavni pas. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.34 je v Kotu v Semiču voznik z osebnim vozilom nasedel na železniških tirih. Gasilci PGD Črnomelj so vozilo umaknili s tirov.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.26 se je v Ločah pri Dobovi, občina Brežice, zadimil prostor kurilnice v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Loče so prezračili prostor in pri pregledu dimnika ugotovili, da gašenje ni potrebno. Lastniku so do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

Izpostava Koper

Ob 3.56 je na Kozlovičevi ulici v Kopru gorela inštalacija grelnika za vodo. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili in prezračili stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.56 je v naselju Godič, občina Kamnik, zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so pogasili požar, prezračili zadimljene prostore, jih pregledali s termovizijsko kamero in preverili prisotnost nevarnih plinov. Stanovalcem so priporočili bivanje v drugem objektu. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 22.38 so na Meljski cesti v Mariboru v stanovanju večstanovanjske stavbe zaznali vonj po dimu. Gasilci JZ GB Maribor so stanovanje in okolico pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost plinov. Meritve niso pokazale odstopanj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.42 so v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Idrija so pogasili goreče saje, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in lastniku svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.17 je v Kanižarici, občina Črnomelj, v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do pregretja centralne peči. Gasilci PGD Črnomelj so prezračili prostor, očistili peč in kontrolirali temperaturo v peči.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.16 je v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu, Slovenj Gradec, Turiška vas in Golavabuka so pogasili ostrešje hiše, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so del poškodovane strehe prekrili z zaščitno folijo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 19.40 je v Prekmurski ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo pogasili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.43 je ob gozdu pri naselju Sebeborci, občina Moravske Toplice, občan kuril veje. Ogenj se je razširil na bližnji gozd, kjer je zagorela podrast na površini okoli 400 kvadratnih metrov in en kubični meter drv. Gasilci PGD Sebeborci so požar pogasili, pregledali okolico ter razkopali požarišče. Gasilci PGD Moravske Toplice, Andrejci in Krnci so bili preklicani.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.38 sta v Dobruški vasi, občina Škocjan, goreli suha trava in podrast na površini okoli tristo kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 23.42 je v trgovskem objektu na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici uhajal plin. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, zaprli dovod plina, pregledali kotlovnico objekta, izmerili prisotnost plinov in prostore prezračili. Lastniku so odsvetovali uporabo peči do pregleda serviserja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.51 je občan na pobočju Fajtega hriba, občina Miren – Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 25.2 kg, italijanskega in avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.50 so v naselju Grgar, občina Nova Gorica, v gozdu naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 3 kose topovskih granat, kalibrov 80 in 75 mm iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 je nad naseljem Trnje, občina Pivka, občan pri delu v gozdu naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.50 so na Radni, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in pomagali pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter. Helikopter je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo v SB Celje.

Izpostava Celje

Ob 8.45 so v Kraigherjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 11.40 so v Suhadolu, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Žiče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 18.30 so v Kraigherjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrat stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 23.45 je voda zalivala prostore na gradbišču osnovne šole na Škofijah v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper so skupaj z varnostnikom ugotovili, da se je snela vodovodna cev, ki je polnila zalogovnik vode. Voda, ki so jo s priročnimi sredstvi potisnili v jašek,  je zalila del atrija in del glavnega vhoda na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 18.40 so v Ulici Franca Rozmana Staneta v Kranju gasilci GRS Kranj s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili slabotni osebi vstop v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.34 so v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica pomagali pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.30 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 19.15 so v naselju Avber, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom iz kopalnice rešili zaklenjenega občana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/