Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik

Minister za Slovence v zamejstvo in po svetu Matej Arčon se je danes srečal s predstavniki Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, ki se posveča etnološkim raziskavam snovne in nesnovne dediščine na Koroškem. Veliko izredno pomembnega dela so v zadnjih letih opravili na področju ohranjanja in zapisovanja krajevnih in ledinskih imen.
Milka Olip, mag. Martina Piko-Rustia, Matej Arčon. Sedijo za mizo.V ozadju zastave.

Milka Olip, mag. Martina Piko-Rustia, Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Jeseni je izšel zemljevid s slovenskimi ledinskimi in hišnimi imeni občine Sele/Zell. Gre za prvi zemljevid te vrste, ki je nastal po naročilu javne ustanove, občine. Že pred tem je izšlo deset tovrstnih zemljevidov za osem občin, ki so jih v sodelovanju z inštitutom izdala slovenska krajevna društva. Na zemljevidih so prav tako zabeležena slovenska gorska in vodna imena, ki jih na uradnih zemljevidih ne najdemo.

Intenzivno sodelujejo s Slovensko komisijo za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade RS, vključeni so v tovrstno avstrijsko delovno skupnost, sodelujejo pa tudi z avstrijsko Unescovo komisijo.

Ministru in državni sekretarki Vesni Humar sta delo in načrte predstavili znanstvena vodja inštituta mag. Martina Piko-Rustia in nosilka projektov Milka Olip.