Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. marca 2023

Močan veter

Tekom dneva so gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb odstranjevali posledice burje, ki so v sunkih dosegali hitrost do 120 kilometrov na uro. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, dve poklicni in tri prostovoljne. Zabeležili smo 22 dogodkov, večino na območju Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica. Sunki burje so v kamnolomu Črnotiče odtrgali vrata tovornega vozila in poškodovali voznika, v Ajdovščini cerado pri Petrolu, del strehe objekta fizioterapije, odpihnili korce s strehe in strešno obrobo ter ograjo. V Vipavi je sunek burje prevrnil prikolico tovornega vozila, odtrgal žleb na nogometnem stadionu v Novi Gorici in v Kozini pri bencinski črpalki odpihnil tablo. V Vipavski dolini je oviran cestni promet, od 0.15 do 17.27 pa je bil zaprt predor na avtocestnem odseku Kastelec–Kozina v smeri Ljubljane. Podrlo se je tudi pet dreves, eno čez električne vodnike v Podsabotinu, kjer je bila tudi motena oskrba z električno energijo.

 

Visok sneg

Izpostava Postojna

Ob 6.41 so na Cesti Notranjskega odreda v Starem trgu pri Ložu, občina Loška Dolina, gasilci PGD Stari Trg s strehe vrtca odstranili zamet snega, ki je visel nad vhodom v vrtec in ogrožal mimoidoče.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.54 se je v naselju Podpeca v občini Črna na Koroškem med rekreativnimi aktivnostmi poškodovala turna smučarka. Reševalci GRS Koroške so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka ter jo z motornimi sanmi prepeljali v dolino do reševalnega vozila reševalcev ZRC Koroške - enote NMP Ravne na Koroškem, od tam pa so jo reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.15 je na smučišču Kope, občina Vuzenica, mladoletno osebo pri padcu ukleščil tekoči trak in jo huje telesno poškodoval. Prvo pomoč so ji nudili reševalci na smučišču. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila NMP ter zavarovali kraj pristanka helikopterja na poligonu Radlje ob Dravi. Helikopter je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 17.51 se je v naselju Cigonca, občina Slovenska Bistrica, oseba poškodovala pri delu s stružnico. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Videž so nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 21.38 je na cesti Soriška planina–Nemški Rovt, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in zdrsnilo v globel. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozilo s tehničnim posegom dvignili nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.35 sta na regionalni cesti Ribnica–Kočevje, pri Dolenji vasi v občini Ribnica, čelno trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilu in izrezali osebno vozilo, v katerem se je nahajala preminula voznica.

Ob 20.27 sta na križišču Šmartinske in Kajuhove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.39 sta na cesti Cven–Babinci, občina Ljutomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer in vlečni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.08 se je na regionalni cesti Ajdovščina–Log, občina Ajdovščina, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Ob 17.55 sta na cesti iz Kromberka proti Ajševici, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, počistili cestišče in nudili pomoč policiji ter reševalcem NMP Nova Gorica. Ena oseba se je lažje poškodovala.

Ob 22.07 je na cesti Dornberk–Branik, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.36 so v naselju Kačji dol, občina Rogaška Slatina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so saje pogasili, izpraznili peč, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 10.33 se je v podjetju na Čopovi ulici v Celju sprožil požarni alarm. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka ter pregledali lokacijo, kjer se je vklopil javljalnik. Ugotovljena je bila napaka na alarmnem sistemu.

Izpostava Kranj

Ob 02.34 je na Mestnem trgu v Škofja Loki zagorelo v trgovskem objektu. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so pogasili požar, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali okolico požara.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.39 so na Roški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so saje pogasili, očistili dimnik ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 16.15 je v ulici Pod Bukvami v poslovni coni Žeje pri Komendi v proizvodnem podjetju zagorela krpa, prepojena z razredčilom. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili zaposleni. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so objekt preventivno pregledali.

Ob 18.44 je v naselju Vrh nad Želimljami, občina Škofljica, gorela brunarica. Gasilci GZ Škofljica so požar omejili in ga dokončno pogasili.

Ob 18.58 je na Trgu na Stavbah v občini Litija gorela pozabljena hrana na štedilniku v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Litija so odstranili zažgano hrano in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.12 je v naselju Dolič, občina Kuzma, zagorel manjši montažni stanovanjski objekt. Domačin je požar, ki je zajel okoli pet kvadratnih metrov lesene stene in del ostrešja, pogasil že pred prihodom gasilcev PGD Gornji Slaveči in Novo Dolič, ki so nato s termovizijsko kamero pregledali podstrešje in okolico objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.52 so v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina so požar pogasili, pri posredovanju pa jim je pomagal tudi dimnikar.

Ob 12.16 je v naselju Brje, občina Ajdovščina, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali območje s termovizijsko kamero. Na kraju je bil tudi dimnikar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 6.37 je med naseljema Drnovo in Gorica, občina Krško, na travniku ob lokalni cesti gorelo osebno vozilo. Vozilo, ki ga je ogenj uničil, so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 je na cesti v bližini naselja Stomaž, občina Ajdovščina, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so vozilo, ki je zgorelo v celoti, pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.05 so na Cesti na Brdo v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč zabojnik za odpadke.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 je v Strossmayerjevi ulici v Mariboru gorel potopni - podzemni komunalni zabojnik. Gasilci JZ GB Maribor so zabojnik odprli in ga pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.30 sta v Cankarjevi ulici, na gradbišču bodočega zdravstvenega objekta v Novi Gorici, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije pri detekciji terena našla topovski vžigalnik, kalibra 150 mm, teže 4 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja spravila v skladišče.

Ob 17.01 sta v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, teže 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.46 so na Cesti 4. Julija v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom rešili ujeto osebo v dvigalu večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.54 se je na Ulici bratov Učakar v Ljubljani pri padcu na balkonu poškodoval občan. Gasilci GB Ljubljana so preko lestve stopili na balkon v 3. nadstropju, odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe. 

Izpostava Maribor

Ob 8.22 so v Ulici talcev v naselju Dobrovce, občina Miklavž na Dravskem polju, gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje bo predvsem v Vipavski dolini zjutraj burja še dosegala hitrost do 100 km/h, a bo dopoldne slabela.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/