Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. marca 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.52 je na težko dostopnem terenu v naselju Podrečje, občina Domžale, nenadno obolela oseba. Očividec ji je nudil prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP Domžale, gorskih reševalcev Postaje GRS Kamnik in gasilcev CZR Domžale. Gasilci in gorski reševalci so osebo, ki je preminula na kraju dogodka, prenesli po zahtevnem terenu do ceste in jo predali pristojni službi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.49 sta v Župančičevi ulici v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.55 sta v Turnšah v občini Domžale trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.42 sta na križišču Češminove in Bernikove ulice v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.15 se je na hitri cesti med Vipavo in Ajdovščino prevrnila prikolica tovornega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in stabilizirali vozilo. O dogodku je so bili obveščeni reševalci NMP Ajdovščina, policija in DARS Kozina. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.41 sta na križišču Seidlove in Andrijaničeve ceste v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter reševalcem NMP Novo mesto nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.22 so v naselju Topovlje v občini Braslovče gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Parižlje–Topovlje, Braslovče in Letuš so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, ga očistili ter lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 10.38 se je v Petrovčah, občina Žalec, pregreval dimnik kaminske peči. Stanovalka je ogenj pogasila še pred prihodom gasilcev PGD Dobriša vas - Petrovče, Drešinja vas in Žalec, ki so nato dimnik preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 9.10 je v hotelu Kempinski v Portorožu zagorel elektromotor črpalke. Zaposleni so izklopili elektriko in pogasili elektromotor še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato s termovizijsko kamero pregledali območje požara.

Izpostava Kranj

Ob 20.26 so v naselju Gorenja vas, občina Gorenja vas-Poljane, v stanovanjski stavbi gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Gorenja vas so saje pogasili, izpraznili peč, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.39 je v naselju Cerovo, občina Grosuplje, gorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ponova Vas, Grosuplje, Šmarje - Sap, Št. Jurij, Škocjan in Spodnja Slivnica so pogasili požar. V požaru je bilo pritličje objekta poškodovano, mansarda in ostrešje pa uničena.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.36 je v Ciril Metodovi ulici v Murski Soboti gorelo v sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili, rešili mačka ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.58 je na uvozu na avtocesto Celje-center v Celju zagorela električna napeljava na tovornem vozilu. Voznik je uspel pogasiti začetni požar, gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje pa so s termovizijsko kamero pregledali mesto požara in ga dodatno ohladili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.03 je v naselju Gornji Dolič, občina Mislinja, gorel kup odpadnega lubja. Gasilci PGD Dolič Šentflorjan so požar pogasili, požarišče prekopali, ga dodatno zalili z vodo ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.58 so gasilci PGE Velenje na Partizanski cesti v Velenju iz okvarjenega dvigala rešili pet oseb in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana ob reanimaciji obolele osebe, jo imobilizirali na zajemalna nosila ter prenesli iz drugega nadstropja objekta do reševalnega vozila.

Ob 20.26 so v Kogojevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.52 se je v krožišču v Ajdovščini vozniku odklopila prikolica na osebnem vozilu. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka in vozniku nudila pomoč pri ponovnem priklopu prikolice

Ob 10.03 so na Ledinah v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica popravili visečo obrobo na strehi stanovanjskega objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.34 je v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica podrto drevo oviralo promet na lokalni cesti. Gasilci PGD Vuzenica so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.32 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/