Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. marca 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 4.30 je na cesti Tržič–Ljubelj, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v kamnito obzidje. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. S tehničnim posegom so iz vozila rešili poškodovanega voznika, reševalci NMP Tržič pa so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.45 je na Obvozni cesti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevračalo. Obstalo je polju na kolesih. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana je bila oseba že izven vozila. Osebo so gasilci oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Zavarovali so kraj dogodka, in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana. 

Ob 12.14 so v križišču na Grablovičevi ulici v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 13.12 sta na Kamniški cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenke. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.26 se je ob Beli, občina Vipava, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in reševalcem NMP Ajdovščina nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci so ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.50 se je na avtocesti Ljubljana–Obrežje, pred izvozom Kronovo, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom zaletel v kombinirano vozilo s prikolico, na kateri je bilo naloženo osebno vozilo. Pri trčenju se je prikolica z vozilom prevrnila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Gasilci GRC Novo mesto so pomagali reševalcem NMP, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in prevrnjeno vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Postojna

Ob 21.05 so v Hraščah, občina Postojna, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi treh lažje poškodovanih oseb in posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 7.07 se je v Podvincih, občina Ptuj, tovorno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč pri postavitvi vozila na kolesa.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 je na nezavarovanem železniškem prehodu v naselju Zgornja Draga, občina Ivančna Gorica, vlak trčil v osebno vozilo. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poškodovanega voznika rešili iz avta. Potnikom so pomagali pri izstopu z vlaka ter zavarovali kraj pristanka vojaškega helikopterja, ki je poškodovanega voznika prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.45 je v naselju Gorenje pri Zrečah, občina Zreče, zagorelo na žagi pri mlinu lupilnika hlodovine. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah in Zreče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili kanal, v katerem je postavljen mlin in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 22.02 so v naselju Volča, občina Gorenja vas-Poljane, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Poljane so požar pogasili, dimnik delno očistili, opravili pregled s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 12.11 se je v Zarečju, občina Ilirska Bistrica, zaradi pregrevanja električne napeljave, kadilo iz električne vtičnice v stanovanjski hiši. Pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica je lastnik pogasil manjši požar. Gasilci so odklopili vtičnico ter odsvetovali nadaljnjo uporabo do pregleda usposobljene osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.11 je v naselju Vreskovo v Trbovljah gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.51 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani zagorelo v predelu zavor avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa. Voznik avtobusa je z ročnim gasilnim aparatom pričel gasiti požar, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.13 je pri vojašnici v Vipavi, občina Vipava, gorelo motorno kolo. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.12 je v bližini bencinske črpalke v Ajdovščini gorel zabojnik za smeti in nekaj trave v okolici. Požar sta pogasila gasilca PGD Ajdovščina.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 13.14 se je v naselju Šokat v občini Gornji Grad oseba zastrupila s plinom, ki se je sproščal zaradi napake na plinski peči. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, prezračili prostore, zaprli glavno plinsko pipo, izmerili koncentracijo plina v prostoru in nudili pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP Mozirje. Reševalci so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Topolšica. Lastnikom so prepovedali uporabo peči do pregleda pooblaščene servisne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.15 je pohodnik ob makadamski cesti Kostanjevica na Krasu–Segeti v občini Miren - Kostanjevica našel dve topovski granati, kalibra 75 mm, mase 7 in 6,5 kg ter ročno bombo kalibra 55 mm, mase 0,6 kg. Najdbe so italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdbe odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje 

Ob 6.56 je v ulici Na vasi v Vitanju, zaradi okvare vodovodne napeljave, voda zalila pritlične prostore Zdravstvenega doma. Gasilci PGD Vitanje so izčrpali vodo in nudili pomoč pri sanaciji prostorov.

Ob 13.22 so na Železarski cesti v Štorah gasilci PGD Štore nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 19.21 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Kranj

Ob 18.33 je na Zoisovi ulici v Kranju v pokvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so osebo rešili iz dvigala in o okvari obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.23 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje v večstanovanjskem objektu, odprli vrata in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 15.00 so v Bevkah, občina Vrhnika, gasilci PGD Vrhnika nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.25 so v naselju Mostje, občina Lendava, gasilci PGD Mostje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Lendava omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.46 so v Podnanosu, občina Vipava, gasilci PGD Podnanos odstranili večjo vejo, ki je visela na drevesu in ogrožala varnost mimoidočih.

Izpostava Ptuj

Ob 17.17 so v Hlaponcih, občina Juršinci, gasilci PGD Polenšak, Gabrnik in Grabšinski breg pomagali onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.13 sta na stadionu na Ravnah na Koroškem gasilca KGZ Ravne na Koroškem zavarovala kraj pristanka helikopterja SV in pomagala reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter z ekipo HNMP na krovu je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/