Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. marca 2023.

Visok sneg

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.37 se je naselju Spodnja Orlica, občina Radlje ob Dravi, zaradi teže snega na streho hiše odlomila večja veja in poškodovala objekt. Gasilci PGD Vuhred so poškodovano streho zasilno prekrili s folijo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 16.18 so na Jurčičevi poti v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje do prihoda reševalcev NMP in zdravnika nudili pomoč oboleli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 6.58 sta v predoru Markovec v smeri proti Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.48 sta na Litijski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na obeh vozilih, sanirali vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri izvleku poškodovane osebe iz vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.39 so v Gosposvetski ulici v Kranju v večstanovanjski stavbi zagorele saje v dimniku in prezračevalnem jašku ob dimniku. Gasilci GARS Kranj so saje pogasili s prahom, očistili dimnik in prezračevalni jašek ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Zaradi povišane koncentracije monoksida v stanovanjih so začasno evakuirali nekaj stanovalcev in jim odsvetovali kurjenje.

Ob 18.08 je na Šobčevi cesti v Lescah, občina Radovljica, zagorel počitniški objekt. Gasilci PGD Lesce, Radovljica in Hlebce so požar pogasili in objekt začasno prekrili s PVC folijo.

Ob 22.12 so na ulici Videmce v naselju Zgornja Besnica, občina Kranj, zagorele saje v dimniku poslovnega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Besnica so požar pogasili in okolico dimnika preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 sta na Vodnikovi cesti v Ljubljani pod nadstreškom z manjšim skladiščnim prostorom zagoreli osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so požar pogasili, prekopali in iznesli ožgane dele ter območje pregledali s termovizijsko kamero. Vozili in objekt so uničeni.

Ob 15.13 so se v Prijateljevi ulici v Ljubljani v stanovanju vnela oblačila na osebi. Osebo je pogasila soseda. Gasilci GB Ljubljana so jo skupaj z reševalci NMP oskrbeli. Gasilci so pregledali stanovanje, izmerili koncentracijo plinov in preventivno odklopili plinsko napeljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.45 so v Rumanji vasi, občina Straža, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vavta vas so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.14 je v naselju Sveti Trije Kralji, občina Radlje ob Dravi, v kuhinji stanovanjske hiše zagorela pozabljena hrana na štedilniku. Požar je do prihoda gasilcev PGD Radlje ob Dravi, Muta in Vuzenica pogasil lastnik objekta. Gasilci so na kraju prezračili prostore, s termovizijsko kamero preiskali prostor in odstranili nevarnost ponovnega vžiga.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 4.50 so v Lokvah, občina Črnomelj, zagoreli vlečno, osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 so v Topolah v občini Mengeš na površini okoli treh kvadratih metrov zagoreli odvrženi odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Topole, Mengeš in Loka pri Mengšu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.23 je v naselju Motovilci, občina Grad, gorela bala sena na travniku za stanovanjsko hišo. Požar so pogasili gasilci PGD Motovilci in Grad.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.38 sta v Povšetovi ulici v Ljubljani gorela komunalna zabojnika za odpadke in nekaj metrov stran obcestni koš za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 10.45 so v potoku Brestanica v Brestanici, občina Krško, gasilci PGE Krško zajezili manjši madež naftnih derivatov s pivniki in omejili iztekanje onesnažene vode v reko Savo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.40 so v Sevnici gasilci PGD Sevnica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Celje

Ob 9.48 so na Cesti v Loke v Mozirju gasilci PGD Mozirje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.11 so na Brilejevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v spremstvu policije odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 20.12 so na Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 21.56 so na Uršičevem Štradonu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 9.26 so ulici Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 13.03 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in omogočili dostop reševalcem NMP.

Ob 16.40 so v Matičkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/