Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju 13. marca 2023.
Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

1 / 3

Na zasedanju je potekala razprava o pripravi na generalno skupščino Svetovne organizacija za zdravje živali (angleško General Session of the World Organisation for Animal Health – GS WOAH), ki bo potekala v maju. Razprava je zajemala poročilo o volitvah v strokovne komisije WOAH in pripravo skupnega koledarja za usklajevanje stališč Evropske unije (EU) na GS WOAH. Švedsko predsedstvo bo tako vodilo razprave in uskladitve EU stališč v pripravi mednarodnih standardov na področju zdravja živali. 

V začetku maja bo v Rimu potekalo generalno zasedanje Evropske komisije za nadzor slinavke in parkljevke (EuFMD). Švedsko predsedstvo, Evropska komisija in države članice so na zasedanju CVO uskladili stališča glede prihajajočih volitev v izvršni odbor EuFMD. Prav tako je potekala razprava o strateških vprašanjih, bodočem delu EuFMD in dodatnih boleznih živali, ki bodo vključene v nadaljnji nadzor te organizacije. 

Delegaciji Španije in Irske sta predstavili svoje izkušnje z uporabo novih računalniških sistemov za beleženje porabe protimikrobnih sredstev pri živalih. Beleženje podatkov porabe, predvsem pa ozaveščanje veterinarjev in rejcev živali, poglavitno pripomore k odgovorni rabi protimikrobnih sredstev za zdravljenje živali. Matjaž Guček je poudaril pomen skupnega sodelovanja in motivacije vseh deležnikov, v kolikor želimo doseči zastavljene cilje.

Delegaciji Nizozemske in Švedske sta predstavili projekte novih tehnologij, ki se lahko uporabijo v uradnem nadzoru v klavnicah. Tako se na primer na Nizozemskem v sklopu znanstvenih projektov razvija tehnologija senzorjev, kjer s pomočjo videokamer in mikrofonov avtomatično analizirajo podobe slik in zvokov, ki lahko nudijo oporo nadzornim organom pri prepoznavanju poškodbe na trupih živali, ki so posledica transporta ali slabših pogojev reje. 

Naslednje zasedanje CVO bo potekalo na Švedskem v aprilu.