Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. marca 2023.

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 8.37 se je v naselju Tovsto v občini Laško sprožil skalni podor, ki je poškodoval vozišče. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč komunalnemu podjetju pri odstranitvi skal in podrtih dreves. Do končne sanacije bosta cesta in sprehajalna pot zaprti. Kraj dogodka so si ogledali predstavniki OŠ CZ Laško in o dogodku obvestili pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 17.29 si je v Zgornjem Gaberniku, občina Rogaška Slatina, pohodnica pri sestopu z Boča zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Celje so skupaj z reševalci NMP Šmarje pri Jelšah poškodovanko prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 13.29 se je pod Konjskim sedlom, občina Bohinj, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa GRS – HNMP so poškodovanko na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.27 se je ob Poti na Orle v Ljubljani v gozdu pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč, ga prenesli z gozdne kolesarske proge do reševalnega vozila, kjer so poškodovanca predali reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 13.37 se je ob Hudourniški Poti v Ljubljani v gozdu pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč, ga prenesli z gozdne kolesarske proge do reševalnega vozila, kjer so poškodovanca predali reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 14.56 si je v naselju Ogrinovo, občina Mengeš, v gozdu občanka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Kamnik so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo prenesli do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 so v naselju Vače, občina Litija, gasilci PGD Vače nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Osebe niso našli. Iskalna akcija se bo nadaljevala v prihodnjih dneh.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.29 je pri naselju Ribče, občina Litija, voznik s štirikolesnikom zapeljal s cestišča v jarek in se lažje poškodoval. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka in izvlekli štirikolesnik nazaj na cestišče. Reševalci NMP Litija so voznika oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 12.29 sta na Bistriški cesti v Poljčanah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja, nudili pomoč delavcem avte vleke pri nalaganju vozil in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so na kraju pregledali 5 oseb.

Ob 15.16 se je v naselju Cezlak, občina Slovenska Bistrica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Gasilci so tudi zavarovali mesto pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu osebe do helikopterja SV, ki je poškodovanca prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 13.25 je pri naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, motorno kolo zdrsnilo po vozišču in pri tem trčilo v prometni znak. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica. Ena oseba je zaradi hudih telesnih poškodb preminula na kraju dogodka, poškodovano sopotnico pa so reševalci NMP Postojna prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.00 je na Cesti bratov Stražišarjev na Jesenicah zagorela lesena brunarica. Požar so pričeli gasiti domači še pred prihodom gasilcev GARS Jesenice, ki so nato požar dokončno pogasili in iz podstrešja odstranili tleče predmete.

Ob 20.44 so v naselju Gabrk, občina Škofja Loka, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka so pogasili požar, izpraznili peč, prezračili kurilnico in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 21.08 so v Cegelnici, občina Naklo, v stanovanjskem objektu zaznali vonj po dimu. Gasilci PGD Naklo so prezračili objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.42 je na Cesti 9. avgusta v Zagorju ob Savi zagorel inventar na vrtu gostinskega lokala. Občan je požar pogasil že pred prihodom gasilcev PGD Zagorje mesto, ki so nato pregledali požarišče in okolico s termovizijsko kamero. Na kraju so bili prisotni policisti PP Hrastnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.24 je v Majorja Lavriča ulici v Ljubljani gorelo osem osebnih vozil. Požar, ki je dve vozili v celoti uničil, ostale pa delno poškodoval, so pogasili gasilci GB Ljubljana PGD Dravlje.

Ob 18.27 je na dolenjski avtocesti v smeri Ljubljane pred priključkom Grosuplje vzhod, občina Grosuplje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Stična, Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki je zajel osebno vozilo in suho travo na brežini, odklopili akumulator in preventivno pregledali okolico. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci DARS-a.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.59 je v naselju Sveti Anton, občina Koper, občanu pri kurjenju ušel ogenj izpod nadzora. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Koper in PGD Pobegi - Čežarji.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.34 je v bližini Industrijske ulice v naselju Smrekec, občina Grosuplje, gorela suha trava. Požar na površini 0,8 hektarjev so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 16.05 sta ob Rudniškem jezeru v Kočevju goreli suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Ob 20.05 so na Poti na Rakovo Jelšo na vrtičkih gorele smeti, kosovni odpad in avtomobilski deli. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov pogasili in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 17.30 sta v naselju Slivnica pri Mariboru, občina Hoče – Slivnica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas.

Ob 20.36 je na ulici Vita Kraigherja v Mariboru gorelo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so drevo pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.02 je v Lipovcih, občina Beltinci, zagorelo vejevje in podrast na površini petih kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lipovci in Beltinci.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.26 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava, podrast in odpadne gume. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 17.10 sta med naseljema Vejar in Račje selo, občina Trebnje, v gozdu gorela kup suhih vej in grmičevje. Požar na površini okoli 0,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Trebnje in Račje selo.

Ob 19.53 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 20.02 je v Šmihelu v Novem mestu na več mestih gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 21.59 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Trebnje, Trebanjski vrh in Račje selo so pogasili požar suhih vej in grmičevja na površini okoli 0,5 hektarja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.20 je na Notranjski cesti v Logatcu gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Ob 22.04 so v Štirnovi ulici v Ljubljani goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in pregledali okolico. Zabojniki so uničeni.

Izpostava Postojna

Ob 17.26 je na Kosovelovi ulici v Sežani gorel zabojnik za komunalne odpadke na ekološkem otoku. Gasilci ZGRS Sežana so požar pogasili, požarišče dodatno zalili z vodo in preventivno pregledali okolico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je v bližini Renškega vrha v občini Renče – Vogrsko pohodnik na pogorišču gozda naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila tri topovske granate kalibra 75 milimetrov v skupni masi 18,8 kilogramov. Najdbe so italijanske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 14.03 je v naselju Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, občan pri delu v naravi naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na kraju uničila najdeno tromblonsko mino nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.31 so na Mlakarjevi ulici v Šenčurju gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do neodzivne osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.53 je na Barjanski cesti v Ljubljani v stanovanju v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe iz poškodovanega kotnega ventila vodovodne napeljave iztekala voda in skozi električno napeljavo zatekala v stanovanje v tretjem nadstropju sosednjega vhoda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli dovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode. Napako bo odpravil pooblaščeni serviser.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 so v naselju Veliki Boč, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.37 je v Zloganju, občina Škocjan, v stanovanjski hiši počila vodovodna cev. Gasilci PGD Škocjan so zaprli glavni ventil in posesali vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.38 so na Partizanski poti v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.10 so na Opekarni v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili osebo in dva psa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/