Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s seje vladnega odbora

Na seji vladnega odbora za za državno ureditev in javne zadeve je vlada med drugim v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023 - 2026 spremenila vrednost projektov »Brezpilotni letalnik z JRK (jedrsko, radiološko, kemično) nadgradnjo«, »Ureditev hangarjev za vozila JLTV (Joint Light Tactical Vehicle)«, »VNL (večnamenska ladja) Triglav«, »Naprednejša avionika Pro Line 21 za Falcon« in »Nadgradnja helikopterjev Cougar«.

Spremembe veljavnega Načrta razvojnih programov 2023 - 2026

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, da se v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023 - 2026 spremeni vrednost projektov »Brezpilotni letalnik z JRK (jedrsko, radiološko, kemično) nadgradnjo«, »Ureditev hangarjev za vozila JLTV (Joint Light Tactical Vehicle)«, »VNL (večnamenska ladja) Triglav«, »Naprednejša avionika Pro Line 21 za Falcon« in »Nadgradnja helikopterjev Cougar«.

V okviru omenjenih projektov se spreminja dinamika financiranja ter povečuje vrednost projektov za več kot 20 % prvotne izhodiščne vrednosti projektov. V navedenih projektih so bile ugotovljene finančne, vsebinske ter tehnične spremembe.

Vrednost projekta »Brezpilotni letalnik z JRK nadgradnjo« se je od prvotne izhodiščne vrednosti povečala zaradi spremenjenih tehničnih zahtev, oblikovanih novih tehničnih rešitev in preverjenih izkušenj v praksi. Ker gre za inovativen in tehnološko napreden sistem je bila na podlagi strokovne ocene sprejeta odločitev, da je za uporabo in delovanje brezpilotnega letalnika JRK potrebno projekt dopolniti z dodatnimi tehničnimi zahtevami. Dodatna finančna sredstva so tako namenjena za izboljšanje povezljivosti sistemov in povečanju učinkovitosti za izvajanje namenskih nalog JRK izvidovanja iz zraka. Ministrstvo za obrambo je predlagalo spremembo vrednosti projekta iz izhodiščne vrednosti 627.178 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 1.208.885 evrov z DDV.

Vrednost investicije »Ureditev hangarjev za vozila JLTV« se je od prvotne izhodiščne vrednosti povečala zaradi spremenjenih tehnoloških zahtev ter novih tehničnih rešitev z namenom ojačitve konstrukcije hangarjev. Investicija dodatno vsebuje obnovo streh s kritino iz izolacijskih strešnih panelov in vmesnimi svetlobnimi pasovi, hkrati bo omogočena morebitna namestitev sončnih kolektorjev v povezavi s projektom RESHUB, katerega cilj je zagotavljati energetsko samozadostnost vojašnic oziroma ključnih vojaških objektov. Cilj investicije je, da se navedene objekte v vojašnici Petra Petriča v Kranju obnovi in usposobi za namen garažiranja in vzdrževanja vojaških vozil. Z izvedbo investicije se bo zagotovilo optimalne prostorske in ostale pogoje za izvajanje načrtovanih dejavnosti oziroma storitev v obnovljenih objektih. Ministrstvo za obrambo je predlagalo spremembo vrednosti projekta iz izhodiščne vrednosti 5.387.877 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 7.105.762 evrov z DDV.

Investicija »VNL Triglav« sledi izpolnjevanju ene izmed sprejetih zavez Republike Slovenije v letu 2021, da se ladja Triglav od leta 2026 dalje uvrsti v nove cilje zmogljivosti zavezništva NATO, kar je tudi posledica povečanja izhodiščne vrednosti projekta, saj je potrebno vgraditi sodobnejšo opremo in naprave, da bodo ustrezale NATO standardom. Cilj investicije je zagotoviti posodobljeno večnamensko ladjo Triglav, kot zmogljivost za bojno podporo, za izvajanje dodeljenih nalog na akvatoriju Republike Slovenije in v mednarodnem okolju, izvajanje nalog podpore potapljačem ter sodelovanja pri nalogah zaščite in reševanja na morju. Ministrstvo za obrambo je predlagalo spremembo vrednosti projekta iz izhodiščne vrednosti 8.747.400 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 21.420.527 evrov z DDV.

Pri izdelavi investicijskega programa »Naprednejša avionika Pro Line 21 za Falcon« se je sledilo doseganju funkcionalnosti posodobitve in upoštevalo nakup in vzpostavitev naprednejše avionike Pro Line 21, ki bo omogočala tehnološko napredno rešitev komunikacijsko integriranega sistema upravljanja, ki predstavlja modernizacijo letala v skladu s predvidenimi zahtevami v srednjeročnem obdobju. Z implementacijo sistema Pro Line 21 bo zagotovljena operativnost in skladnost sistemov z veljavnimi predpisi, ki urejajo uporabo letala v mednarodnem zračnem prostoru za obdobje najmanj naslednjih 10 let. Ministrstvo za obrambo je predlagalo spremembo vrednosti projekta iz izhodiščne vrednosti 1.700.000 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 2.380.000 evrov z DDV.

Namen investicije »Nadgradnja helikopterjev Cougar« je posodobitev in nadgradnja 4 helikopterjev AS532AL Cougar (nakup in vgradnjo novih radijskih postaj, ki bodo omogočale varno in zaščiteno komunikacijo, vgradnjo sistema za preprečevanje trkov v zraku in nabavo kripto računalnikov za generiranje signala IFF MOD 5.) ter nakup rezervnih delov. Osnovni cilj investicije je zagotoviti dolgoročno operativnost helikopterjev AS532AL Cougar do leta 2035, ter s posodobitvami in nadgradnjo omogočiti pogoje za doseganje ciljev zmogljivosti zavezništva kot tudi ciljev nacionalne operativne in obrambne zmogljivosti. Ministrstvo za obrambo je predlagalo spremembo vrednosti projekta iz izhodiščne vrednosti 14.640.000 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 18.300.000 evrov z DDV.