Skoči do osrednje vsebine

S kolegi iz Srbije o naprednih rešitvah vodenja matičnega registra v Sloveniji

Na Ministrstvu za notranje zadeve smo gostili študijski obisk predstavnikov Ministrstva za javno upravo in lokalno samoupravo Republike Srbije, na katerem smo jim predstavili napredne rešitve vodenja matičnega registra v Republiki Sloveniji.

Obiskali so nas pomočnica ministra v Sektorju za registre in lokalno samoupravo Marina Dražić, načelnica Oddelka za osebni status državljanov Biljana Petković, načelnik Oddelka za lokalno samoupravo v nevladnem sektorju Aleksandar Marković in konzul na Veleposlaništvu Srbije v Sloveniji Milinko Špica. 

Zakonske in tehnične rešitve vodenja matičnega registra v Sloveniji so jim predstavili vodja Sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine (SRPJL) mag. Alenka Colja, sekretarka SRPJL Mojca Kraševec in vodja Sektorja za informacijske storitve upravnih notranjih zadev Uroš Gregorič.

V Sloveniji je bil matični register v obliki centralizirane evidence vzpostavljen že leta 2005. Z dnem vzpostavitve je centralno vodena evidenca nadomestila vodenje treh matičnih knjig: matične knjige rojstev, poročne matične knjige in matične knjige smrti. Od takrat se vsa matična dejstva in druge spremembe osebnega statusa vpisujejo neposredno v računalniško bazo. Istočasno pa se je začel iz rojstnih matičnih knjig prenašati celotni osebni status slovenskih državljanov, ki so bili živi na dan vzpostavitve registra, v matični register. Matični register tako predstavlja popoln razvid osebnih stanj državljanov Slovenije, poleg tega pa se vanj vpisujejo tudi matična dejstva tujcev, nastala na območju Slovenije.

Prijave rojstev potekajo preko sistema e-rojstva. Ta omogoča, da se novorojenčku že v porodnišnici določi tudi enotna matična številka občana (EMŠO), s čimer se omogoči zdravstveno zavarovanje otroka. Obenem pa slovenska zakonodaja določa tudi pogoje za avtomatično prijavo prebivališča na naslov starša, zato se lahko starša takoj po rojstvu posvečata otroku in ne izgubljata dragocenega časa z urejanjem administrativnih zadev.

Ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje trenutno razvija sistem e-smrti. Ta bo omogočil prijave smrti s strani mrliških oglednikov neposredno v matični register, s čimer se bo postopek pohitril in poenostavil. Lani je bilo v matični register vpisanih 23.280 smrti. 

Predstavili smo tudi napredne rešitve, ki so implementirane v druge registre (npr. v register stalnega prebivalstva in listinske registre, omogočajo vodenje in pregled vzporedne listinske dokumentacije), uporabniške sheme in način zagotavljanja varstva osebnih podatkov.   

Matični register predstavlja vir podatkov za Centralni register prebivalstva. Neposredna (on-line) povezava evidenc uporabnikom omogoča, da prejmejo podatke, do katerih so upravičeni, takoj po vnosu v register oziroma dnevno, s čimer je odpravljen časovni zamik evidentiranja dogodkov, hkrati pa je zagotovljena ažurnost podatkov. Tak način pretoka podatkov je omogočil postopno ukinitev posredovanja podatkov na različnih obrazcih, tako pridobljeni podatki pa so tudi kakovostnejši. Leta 2022 smo iz Centralnega registra prebivalstva preko različnih distribucijskih kanalov zunanjim uporabnikom posredovali več kot 134 milijonov podatkov. 

Tudi Srbija se z vzpostavitvijo elektronsko vodenih matičnih knjig v letu 2019 in uvedbi elektronskih prijav matičnih dejstev uvršča v registrsko napredne države. Današnji obisk je tako omogočil tudi izmenjavo številnih informacij o postopanjih na enakem delovnem področju v praksi.  

Predstavniki slovenskega in srbskega ministrstva stojijo pred rjavo mizo, za njimi zastavi Slovenije in Evropske unije ter modro ozadje s slovenskim grbom in napisom Republika Slovenija, Ministrstvo za notranje zadeve.

Na študijskem obisku predstavnikov Ministrstva za javno upravo in lokalno samoupravo Srbije smo govorili o naprednih rešitvah vodenja matičnega registra v Sloveniji. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve