Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Štucin gostil namestnico zunanjega ministra Severne Makedonije Fatmire Isaki

Državni sekretar mag. Marko Štucin se je srečal z namestnico ministra za zunanje zadeve Republike Severne Makedonije Fatmire Isaki. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad intenzivnim političnim dialogom ter zelo dobrimi odnosi med državama.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na vseh ravneh zelo dobro in izrazila zadovoljstvo nad rednim in intenzivnim političnim dialogom med obema državama. Pozdravila sta prihajajoči obisk predsednika vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskega v Sloveniji, ki bo potekal 3. aprila 2023.

Med osrednjimi temami pogovora je bila nadaljnja evropska pot Severne Makedonije in širitveni proces Evropske unije. Državni sekretar Štucin je ob tem zagotovil, da bo "Slovenija še naprej podpirala Severno Makedonijo na njeni evropski poti", pri čemer je velik delež sodelovanja med državama vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja Severne Makedonije evropskim standardom.

Namestnica MZZ Severne Makedonije Isaki je predstavila potek pregleda (t.i. screening) makedonske zakonodaje in primerjave s pravnim redom Evropske unije ter izzive, s katerimi se bo Severna Makedonija v letošnjem letu predvidoma srečevala na svoji poti v Unijo.

Sogovornika sta izmenjala tudi mnenja glede aktualnih razmer v regiji, ob čemer je državni sekretar Štucin pohvalil vlogo Severne Makedonije, ki je 18. marca gostila srečanje predsednika Srbije Vučiča in predsednika kosovske vlade Kurtija v okviru dialoga Beograd – Priština. Strinjala sta se, da je treba državam v regiji zagotoviti jasno evropsko perspektivo.