Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalka dr. Mirjam Mencej prejemnica uglednega projekta ERC

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) za uveljavljene raziskovalke in raziskovalce (angleško ERC Advanced Grant 2022). Med izbranimi je tudi projekt dr. Mirjam Mencej.
Dr. Mirjam Mencej

Dr. Mirjam Mencej | Avtor: Miha Tozon

Med 1647 veljavnimi prijavami z vsega sveta in vseh znanstvenih področij so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 218 projektov. Izjemen uspeh je tokrat dosegla dr. Mirjam Mencej, ki bo vodila svoj skoraj dva milijona evrov vreden petletni projekt ERC – projekt DEAGENCY, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani kot gostiteljski ustanovi.

Etnologinja in kulturna antropologinja dr. Mencej je projekt Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi (akronim: DEAGENCY, angleško The roles of the agency of the dead in the lives of individuals in contemporary society) prijavila na panel ERC za družbeni svet in njegovo raznolikost. Na tem panelu so na razpisu prejeli več kot 50 projektnih predlogov, za financiranje so jih potrdili le sedem.

DEAGENCY je prvi raziskovalni projekt ERC s tega področja v Sloveniji, drugi za Filozofsko fakulteto in deseti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljico, s čimer utrjujejo svoj vodilni položaj pri pridobivanju projektov ERC.

Raziskovalni projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnice in dobitnike, ker jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje mlajših na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da ta dolgoročna podpora prispeva k uspešnosti prijav iz Slovenije, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila. Del te podpore je na svoji poti uspešno izkoristila tudi raziskovalka dr. Mencej.

Seznam vseh pridobljenih projektov Evropskega raziskovalnega sveta v Sloveniji (pdf, 220 KB)

Več o projektu DEAGENCY

Namen projekta DEAGENCY je doseči celovito razumevanje vloge mrtvih v življenju posameznic in posameznikov v sodobni družbi. Namesto da bi njihove izkušnje z mrtvimi razumeli zgolj kot izraze »ljudskega verovanja« ali simbole in metafore kulturnih in družbenih problemov in sprememb, bodo mrtvi v projektu obravnavani kot aktivni akterji v odnosih med posameznicami, posamezniki ter širšimi družbenimi in kulturnimi procesi. V okviru projekta bodo raziskovalke in raziskovalci raziskali, kako vplivajo na razmišljanja, vrednote in vedenje posameznic, posameznikov; kako so vključeni v njihove socialne odnose; in kakšen vpliv imajo na posameznice, posameznike znotraj širšega družbenega, kulturnega in političnega konteksta. V projektu bo sodelovalo deset raziskovalk in raziskovalcev iz Slovenije in tujine, ki bodo svoje etnografske raziskave opravljali v Sloveniji, na Madžarskem, Slovaškem ter v Bosni in Hercegovini, pri čemer se bodo osredotočili na vlogo mrtvih v kontekstu problematične politične preteklosti (množična grobišča); spreminjajoče se religijske krajine (alternativna spiritualna gibanja) in spreminjajočih se socialnih odnosov (družinski in medsosedski odnosi v ruralnem okolju).