Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar v Bocvani o krepitvi partnerstev Slovenije v mednarodni skupnosti

Državni sekretar Samuel Žbogar se je mudil na obisku v Gaboroneju, kjer se je srečal z ministrom za zunanje zadeve Bocvane dr. Lemogangom Kwapejem. Obisk je bil namenjen krepitvi partnerstev Slovenije v mednarodni skupnosti ter izmenjavi mnenj o izzivih v regiji in mednarodni skupnosti.
Državni sekretar Samuel Žbogar in zunanji minister Bocvane Lemogang Kwape med rokovanjem

Državni sekretar Samuel Žbogar in zunanji minister Bocvane Lemogang Kwape | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državni sekretar Žbogar in minister Kwape sta pregledala možnosti krepitve sodelovanja med državama, med drugim na področju digitalizacije, v kmetijstvu in zdravstvu. Minister Kwape je izrazil interes Bocvane za partnerstvo s proizvajalci farmacevtskih izdelkov. Posebno pozornost sta sogovornika namenila razmeram v regiji Južnoafriške razvojne skupnosti (angleško Southern African Development Community – SADC) ter mednarodni skupnosti, tudi v povezavi s prehransko varnostjo in podnebnimi spremembami. Državni sekretar Žbogar je ministra Kwapeja seznanil še z mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo potekala med 20. in 21. aprilom 2023 v Sloveniji na temo podnebne varnosti.

V okviru obiska je državni sekretar Žbogar obiskal sedež SADC, kjer se je srečal z namestnico izvršenega sekretarja Angele Makombo N’tumba. Govorila sta o varnostnih izzivih in vlogi EU pri podpori projektom, ki jih izvaja SADC. Namestnica izvršnega sekretarja N'tumba je Slovenijo prepoznala kot državo z obsežnim znanjem pri upravljanju voda in izrazila interes za sodelovanje slovenskih strokovnjakov na tem področju. SADC je sicer regionalna organizacija držav južne Afrike, ki si prizadeva za gospodarski razvoj in rast, mir in varnost ter odpravo revščine z izvajanjem skupnih programov na različnih področjih in s pomočjo regionalnega združevanja.