Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednice državnega zbora v Ugandi in Ruandi

Na povabilo predsednice Parlamenta Republike Ugande gospe Anite Annet Among in predsednice Poslanske zbornice Republike Ruande gospe Donatille Mukabalisa je bila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič z delegacijo med 3. in 7. aprilom 2023 na uradnem obisku v Republiki Ugandi in Republiki Ruandi.
Predsednica slovenskega Državnega zbora  z gostiteljico in članicami delegacije pred zastavami

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič na uradnem obisku v Republiki Ugandi | Avtor: Vir: Državni zbor RS

Predsednico Državnega zbora Republike Slovenije je najprej na uradnem obisku v Republiki Ugandi sprejela gostiteljica, predsednica Parlamenta Republike Ugande gospa Anita Annet Among.
Pogovor je predsednica Državnega zbora imela tudi z ministrom za zunanje zadeve Republike Ugande gospodom Odongo Jeje Abubakha, srečanje pa je potekalo tudi s predstavniki UWONET.

Od srede, 5. aprila, je bila mag. Urška Klakočar Zupančič z delegacijo na uradnem obisku v Republiki Ruandi. V Kigaliju jo je sprejela gostiteljica, predsednica Poslanske zbornice Republike Ruande gospa Donatille Mukabalisa. V Parlamentu Republike Ruande sta predsednici obeh parlamentov imeli najprej pogovor na štiri oči, nato pa so sledili plenarni pogovori med parlamentarnima delegacijama Republike Slovenije in Republike Ruande. V spremstvu predsednice Poslanske zbornice Republike Ruande je predsednica Državnega zbora Republike Slovenije isti dan obiskala tudi "Kigali Genocide Memorial", kjer se je vpisala v knjigo gostov in položila venec.

6. aprila 2023 je sledilo srečanje z ministrico za enakost spolov in družino Republike Ruande prof. Jeannette Bayisenge in vodjo Urada za spremljanje enakosti spolov (GMO) Republike Ruande. Na Ministrstvu za okolje Republike Ruande se je slovenska delegacija srečala z ministrico za okolje Republike Ruande dr. Jeanne d'Arc Mujawamariya, predstavnikom ruandskega organa za upravljanje okolja (REMA) in predstavnikom ruandskega sklada za okolje in podnebne spremembe (FONERWA). V nadaljevanju uradnega obiska je potekalo še srečanje s predsednico Nacionalne komisije za človekove pravice Republike Ruande gospo Marie Claire Mukasine. Obisk se je nadaljeval v Parlamentu Republike Ruande, kjer je predsednica Državnega zbora z delegacijo v spremstvu predsednice Poslanske zbornice Republike Ruande gospe Donatille Mukabalisa obiskala muzej "Campaign Against Genocide". V četrtek popoldan je potekalo še srečanje predsednice državnega zbora in delegacije z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Republike Ruande dr. Vincent-om Birutom.

V petek, 7. aprila 2023, se je predsednica Državnega zbora Republike Slovenije z delegacijo v Kigaliju udeležila komemoracije ob dnevu genocida.

V okviru uradnega obiska je predsednico državnega zbora z delegacijo vljudnostno sprejel tudi predsednik Republike Ruande gospod Paul Kagame, na pogovoru pa je sodeloval tudi minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Republike Ruande dr. Vincent Biruta.